Podjetništvo je doma v Domžalah – 1. Festival podjetništva

Domžale so bile nekdaj znane kot obrtniško in podjetniško mesto, ta sloves pa je v zadnjih letih kar nekako izginil, saj se danes bolj ali manj samo še obuja spomine o nekdanjih Domžalah kot zibelki obrtništva in podjetništva. Čeprav se o takratnem presežku, ki so nam ga zavidale vse tedanje republike v bivši Jugoslaviji, v sedanjiku več ne govori, pa se v Domžalah še vedno ponašamo s številnimi uspešnimi podjetniškimi zgodbami, nekatere med njimi z dolgo družinsko tradicijo. Po drugi strani pa vedno znova nastajajo nove zgodbe z novimi inovativnimi idejami, ki sledijo trendu časa in povpraševanja.  

Uspešne podjetniške zgodbe, ki živijo med nami in pa želje, da bi ponovno prebudili podjetništvo v Domžalah, so Obrtno podjetniško zbornico Domžale spodbudili, da naredi premik na tem področju. V ta namen se je aktivno povezala z Občino Domžale in še nekaterimi akterji, s katerimi so že naredili prve korake na poti promocije podjetništva v Domžalah. Tako je zelo dobro že zaživel projekt “Štartaj Domžale”v okviru katerega potekajo startup delavnice, ki so namenjene vsem, ki imajo podjetniško idejo in željo, da postanejo podjetniki. Da so s tem projektom na pravi poti, veliko pove tudi to, da so iz “Štartaj Domžale” nastale številne uspešne podjetniške zgodbe. Vse to pa je šele začetek obujanja podjetništva, saj je želja po razvoju in povezovanju na tem področju iz dneva v dan večja.

Prvi teden novembra se bo v organizaciji Obrtne zbornice Domžale in Občine Domžale odvijal 1. Festival podjetništva, ki bo izveden pod sloganom “Podjetništvo je doma v Domžalah”. Glavnino dogajanja bodo posvetili generaciji v 3. življenjskem obdobju.

V okviru petdnevnega festivala, ki bo potekal med 4. in 8. novembrom 2019, bo prvi dan v znamenju vseslovenskega srečanja startup mentorjev iz vse Slovenije, na katerem izmenjali svoje izkušnje, dotaknili pa se bodo tudi dobrih in negativnih praks. Drugi dan bo namenjen praktični delavnici “Od hobija do biznisa v 3. življenjskem obdobju”, na kateri bodo v prijetnem vzdušju ob kavici in piškotkih skupaj iskali poti, kako s hobijem, ki ga imate najraje, še zaslužiti. Udeleženci, na delavnico ste seveda vabljeni tudi vi, bodo imeli na voljo tudi svetovanje, kako nove prihodke združiti z vašo pokojnino na način, da boste dejansko pod črto imeli več denarja kot sedaj in da bo tudi pravno vse tako, kot mora biti.

Tretji dan se bo festival podjetništva preselil v Knjižnico Domžale, kjer se bodo predstavili zmagovalci “Štartaj Domžale”. Na tej čajanki vam bodo mladi predstavili načine, ki postavljajo trg storitev na glavo; zdaj bodo storitve prišle k vam na dom, namesto da bi šli vi od doma, kadar vam ni do tega. Imate za v čistilnico eno samo obleko? Bi se radi naučili, kako surfati po internetu, potrebujete nekoga, da vas naroči na kliniko? Za vse to vam je sedaj na voljo ekipa mladih zagnanih pod imenom Home Help, imamo pa tudi mobilno frizerko Leo, ki vas pride sfrizirat kar na dom.

1. Festival podjetništva se bo zaključil z obiskom Koprivnice, ki le pobratena občina naše domžalske, ampak sta pobrateni tudi obe naši zbornici. Tam se bo namreč prav zadnji dan domžalskega festivala, odvijal 22. sejem gospodarstva in obrti in to je odlična priložnost, da se tudi domžalski podjetniki povežejo s tistimi preko meja.

Na Obrtni zbornici Domžale so nam povedali, da bo festival podjetništva postal tradicionalen, saj imajo jasen cilj – Domžalam vrniti naziv najbolj podjetne občine v Sloveniji in tukaj ustvariti center podjetništva, kamor bodo po znanje in dobre prakse hodili domači in tudi podjetniki in tisti, ki bi to želeli postati.

Vsi dogodki so brezplačni. Na Obrtni zbornici Domžale pa vas še posebej vabijo na dogodka: “Od hobija do biznisa v 3. življenjskem obdobju” (torek, 5. 11. 2019, od 10. do 13. ure na Obrtni zbornici Domžale na Viru) in “Zmagovalci Štartaj Domžale se predstavijo” (sreda, 6. 11. 2019, od 10. do 13. ure v Knjižnici Domžale).

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Obrtna zbornica Domžale

Tagi