Po 50. letih zaključka šole so se ponovno zbrali nekdanji sošolci Osnovne šole Venclja Perka

Petek, 4. oktober 2019, je datum, ki so si ga za svoje srečanje določili nekdanji sošolci Osnovne Šole Venclja Perka, ki so se prvič srečali natanko pred oseminpetdesetimi leti, ko so v šolskem letu 1961/62 prestopili šolski prag šole, ki se je takrat nahajala v stavbi, kjer danes domuje Domžalski dom. Od takrat so naslednjih osem let skupaj sedeli v šolskih klopeh, nabirali znanje in izkušnje ter se leta 1969 razšli, vsak za svojim ciljem in proti svoji prihodnosti.

Že kar nekaj časa so potekale aktivnosti, da bi se omenjena generacije ponovno srečala. Pa so dočakali tudi ta dan, saj se je tedanja generacija osnovnošolcev iz razreda 8. b in 8. c, danes že samih upokojencev, srečala na prijetnem druženju v gostilni Pr´Mgan. Srečanja se vsi žal niso mogli udeležiti, saj jih je nekaj že odšlo z zemeljskega življenja, nekaj pa jih je zbolelo. Večina pa je vseeno prišla na 50-obletnico valete. Že spomladi je podobno srečanje organiziral tedanji 8. a razred.

»Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom hodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj,« je zapisal nek slovenski pesnik. In tega se zavedajo tudi jubilanti, ki so se po 50. letih, odkar so se za njimi zaprla vrata osnovne šole, zbrali, da bi obujali spomine na tiste brezskrbne šolske dni, ki so tako hitro minili. Kako lepo je bilo takrat, kako brezskrbno je bilo njihovo življenje, so se zavedli šele po mnogih letih pravega življenje; življenja, katerega čas je bil napolnjena z ljubeznijo, srečo, veseljem in mnogokrat tudi z žalostjo – bridkostjo, ki sta zapustili sled v njihovih srcih in tudi na njihovih obrazih. A včeraj niso bili na srečanju zato, da bi pretakali solze po že zdavnaj preživetem. Nasprotno. Zbrali so se, da bi podoživeli vse tiste lepe trenutke, ki so tako hitro odbrzeli mimo njih, da bi se pogovorili, razveselili in dodali njihovemu življenju še en lep in nepozaben doživljaj, ki ga bodo zapisali v svojo knjigo spominov.

Dogovorili so se tudi, da bodo medsebojni kontakti ostali pogostejši, hkrati pa da bo naslednje skupno srečanje čez pet let, ko bodo obeležili svoje 70-letne osebne jubileje in 55-letnico zaključka osnovnošolskega izobraževanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi