Odgovorno in zmerno preko celega leta

Sporočilo ob zaključku akcije 40 dni brez alkohola

Z letošnjo vodilno mislijo »Vir vesela in povezanosti« zaključujemo letošnjo preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, s katero smo spodbujali k iskanju talentov in darov, ki nas povezujejo med seboj in so dobra izbira namesto alkohola. »Živimo v družbi, ki misli, da mora biti ves čas vshičena, obdana s srečo, da moraš ves čas delati tisto, ki te veseli in imaš rad. Pomembno je zavedanje, da ni vse dobro ampak, da znaš sprejet vzpone in padce, hkrati da znaš živeti v majhnih stvareh. Si obdan z ljudi, ki jih imaš rad. Ko si na dnu si zmožen sprejeti ljubezen in ne takrat, ko si izpraznjen, osamljen, sam poseči po alkoholu in drogoh.« nas spodbuja dr. Tina Bregant.

Ob zaključku akcije organizatorji pozivajo k odgovornemu odnosu in zmernemu pitju alkoholom. Zmerno pitje alkohola ali celo popolna odpoved, ki je v vsakem primeru nujna v času nosečnosti in dojenja, kadar smo udeleženci v prometu in pri delu, naj bo praksa skozi celotno leto.

Karitas z materialno pomočjo pomaga več kot 40.000 gospodinjstvom, od tega se več kot 10.000 gospodinjstev sooča z resnimi težavami zaradi alkohola. Materialne in duševne stiske se ob tem samo še poglabljajo. Na Karitas prihajajo svojci, ki jih nudijo opolnomočenje in strokovna svetovanja.

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola je potekala pod naslovom »Vir veselja in povezanosti«. Začela se je 14. februarja 2024 in zaključila v soboto, 30. marca 2024. Z letošnjo vodilno mislijo so organizatorji želeli poudariti, da namesto alkohola ljudje najdejo veselje, talente, darove in povezanost v odnosu z drugimi. V družinah, kjer je prisoten alkohol, organizatorji spodbujajo, da svojci ne čakajo in čim prej poiščejo pomoč. Naslovi organizacij so objavljeni na spletni strani brezalkohola.si.

Ob zaključku akcije je Monika Avsenik povedala: »Ko si z ljudmi, ki te osrečujejo ali ko počneš, kar te veseli, te to odvrača od tega, da bi sploh posegel po alkoholu. Sama zagotovo najdem veselje v glasbi in petju. To me osrečuje in nahrani. Ko najdeš vir veselja v sebi, je zagotovo lažje, lažje prideš čez dan, obveznosti in skrbi. Vabim ljudi, ki tega še niso našli, da še naprej iščejo to, kaj jih izpolnjuje.«

Avtor: Slovenska Karitas; Foto: Slovenska Karitas

 

Tagi