Kako hitreje in lažje predelati bolečino razhoda ter zaživeti znova?

Vsak človek, ki se je znašel v takšni situaciji, si želi, da bi bolečina kar se da hitro popustila in seveda dokončno izzvenela. Če si priznamo ali ne, je razhod vedno pospremljen z bolečino, občutkom žalosti, morda celo strahu in negotovosti. Številni ob tem občutijo tudi jezo ali užaljenost, kar je le površje, pod katerim se skriva ogromno bolečine, ki bo prej ali slej prišla na plan. Razhod ali ločitev pomeni slovo. Slovo od nečesa znanega in prehod v neznano. Dokler se ne poslovimo, izžalujemo in prebolimo, kar smo zapustili, ne moremo polno zaživeti in sprejeti nečesa novega. Drugačnega. Za prebolevanje je potreben čas, ki bo naredil svoje, čeprav se pogosto zdi, kot bi se ustavil, medtem ko bolečina vztraja.

“Trdno sem prepričana, da se da po ločitvi zares znova zaživeti, in to ne samo dobro, ampak bolje. Vedno. In da obstajajo načini, kako lajšati bolečino in skrajšati čas okrevanja. V ta namen sem oblikovala delavnico, ki jo sestavlja 10 srečanj. Namenjena je ženskam, ki verjamejo, da je bolečino mogoče omiliti prej, kot če bi se prepustile toku časa, in so pripravljene vzeti vajeti svojega življenja (morda po dolgem času spet) v svoje roke,” nam je v uvodu zaupala Jana Lavtižar, holistična psihoterapevtka, ki jo bralci Domžalca že poznate.

»V varnem prostoru strokovnosti in sočutja želim ženskam omogočiti čiščenje škodljivih prepričanj, ki jih bremenijo z nepotrebnimi občutki krivde, jih potiskajo v vlogo žrtve in povečujejo njihove stiske. Želim jim ponuditi priložnost, da bolečino predelajo čim bolj učinkovito.« To so vzgibi, ki so nagovorili našo sogovornico k snovanju delavnice, na kateri bodo udeleženke lahko iskreno spregovorile in zaupale, kar jih teži. S pomočjo izkušenj ter znanja drugih udeleženk pa bodo pridobile dragocene uvide ter spodbude za nadaljnje konkretne korake.

Pred leti sem prebrala misel, ki se mi je globoko zasidrala v spomin. Gre pa nekako takole: Čas bo vsekakor naredil svoje, lahko pa mu pomagamo z iskrenostjo do sebe in poštenim ovrednotenjem zveze, od katere se poslavljamo.

Res je. Čas bo vsekakor naredil svoje. Vemo pa tudi, da se čas po ločitvi izjemno vleče, saj je tukaj še veliko bolečine, žalosti, jeze, sramu in strahu. To je čas žalovanja za odnosom, ki je umrl. In to ne glede na to, da smo se morda celo prijateljsko razšli. To obdobje lahko skrajšamo in težka občutja omilimo, kar je tudi bistvo skupine za ženske v procesu razhajanja, s katero bom začela 17. novembra 2023.

Skupina ima izjemno moč, saj sta medsebojna izmenjava izkušenj in podpora ljudi, ki so v enakem procesu, več, kot lahko da še tako dober terapevt. To je varno okolje, v katerem se lahko sprostim, zaupam, kar me bremeni, se obogatim z drugačnimi pogledi na moj problem in se že zato počutim vsakokrat malček bolje. Na moji delavnici so ženske, ki so na različnih točkah tega potovanja in zelo dobro vedo, kakšni so občutki, s katerimi se oseba v procesu razhoda sooča.

(canva.com)

Pogovor s prijateljico, pa če je še tako sočutna in empatična, nikoli ne more nadomestiti pogovora v skupini, v kateri pod strokovnim vodenjem deliš svoja čutenja ter ob tem odložiš marsikatero breme. Kot je lepo povedala ena mojih udeleženk: »Kar se mi pa zdi najpomembnejše, je to, da sem spoznala krasne ženske, ki so obogatile moje življenje.«

V želji, da bi na pomoč priskočile osebi, ki trpi zaradi ločitve, skušajo prijateljice včasih razvrednotiti njenega nekdanjega partnerja in jo nagovoriti k iskanju novega, ki bo seveda boljši od predhodnika. Zdi pa se, da je precej bolje, če si iskreno priznamo vrednost, ki jo je za nas imelo razmerje, kakor tudi pošten pogled na nekdanjega partnerja, ki nam je zaradi marsikatere lastnosti tudi veliko pomenil.

Res je. Po bivšem lahko udrihamo z vsako prijateljico na vsaki kavi, ampak v srcu vemo, da nam to ne bo ravno dosti pomagalo. Mogoče za kratek čas malo manj boli, ker se pač počutimo razumljene, ampak to ni dolgoročna rešitev. Zelo mi je všeč misel, da ovrednotimo, kaj je bilo dobrega v pretekli zvezi. Na delavnici se veliko ukvarjamo z občutkom krivde, ki se tako hitro pripne na nas. »Zakaj sem izbrala takega človeka za očeta svojih otrok?, Kako da nisem prej videla?, Dovolj sem stara, morala bi vedeti, Kako sem bila lahko tako neumna?« Take in podobne misli situacijo samo otežujejo.
Zato na delavnici spoznavamo dinamike, zaradi katerih smo se znašli v situaciji, v kakršni smo. Poiščemo odgovore na gornja in druga vprašanja, tudi na to, kaj storiti, da se situacija ne bo ponovila, pa čeprav v malce drugačni preobleki.

(canva.com)

Taka delavnica je lahko dobrodošla odločitev tudi za ženske, ki so ugotovile, da se jim nekatere situacije ponavljajo, in to kljub želji in odločitvi, da bo prihodnjič drugače.

Trdno sem prepričana, da lahko svojo prihodnost ne glede na slabe izkušnje oblikujemo drugače – vendar ne brez notranjih sprememb. Verjamem, da se iz partnerstva v partnerstvo skoraj vsak človek marsikaj nauči in naslednjič izbere vsaj malo boljše. Če pa bi radi, da bi bila naša prihodnost korenito boljša od preteklosti, nas čaka delo. Treba je najprej imeti jasno sliko o sebi in svojih vzorcih, ki jih prinašamo iz primarne družine. Zato imamo na voljo različne vaje, ki nas spodbujajo k poglabljanju vase, boljši samopodobi, prijaznejšem odnosu do sebe in zato tudi krepkejši samozavesti. In naj še enkrat poudarim varno okolje. O sebi vsaka pove samo toliko, kot želi, in niti črke več.

Verjetno je drugače, če si poleg tega, da si ženska, tudi mati in tako za vse življenje povezana z očetom otrok/a. Četudi se je partnerstvo končalo, ostane starševska vloga, zaradi katere dokončna prekinitev stikov kljub morebitni želji z ene ali druge strani dejansko ni mogoča. Ta situacija je precej drugačna od tiste, ki jo lahko ima ženska brez otrok, ki se ob razhodu odloči prekiniti stike z nekdanjim partnerjem. Navkljub uporabi družabnih omrežij, za katera se včasih celo zdi, da nehote otežujejo dokončno prekinitev stikov.

Delavnica je prostor za vse ženske. Vsaka izkušnja je dragocena in prinese vpogled, ki vedno nekomu koristi.

Dobrodošle so ženske, ki šele premišljujejo o ločitvi ali razhodu, tiste, ki so sredi procesa razhajanja, pa tudi tiste, ki so že dlje časa ločene, vendar čutijo, da razhoda še niso prebolele.

Prijavite se lahko preko prijavnega obrazca (kjer so dostopne še dodatne informacije) do zapolnitve prostih mest.

Avtor: Petra Petravič; Foto: canva.com

 

Tagi