V okolici šole v Domžalah iz belega kombija opazoval in fotografiral otroke

V naši okolici je vedno več primerov, ko neznanci vabijo otroke v vozila oziroma jih na kakršen koli drugačen način ‘’nadlegujejo’’. V začetku meseca marca smo na našem spletnem portalu objavili prispevek o tem, da so neznanci iz vozila v Preserjah pri Radomljah ogovarjali otroka in s pomočjo šolske strokovne delavke opisali kako naj se otrok v takem primeru obnaša do neznanca. 

Včeraj, so starši učencev, ki obiskujejo Osnovno šolo Rodica, od ravnateljice prejeli obvestilo, da je bilo v okolici šole in širšem šolskem okolišu opaženo belo kombi vozilo, iz katerega je voznik opazoval otroke, jim mahal ter fotografiral. Informacijo so zaposleni na šoli predali policiji in se bodo z učenci pogovorili ter jih poučili, kako naj ravnajo v takih primerih.

Z vprašanjem, ali je policija dobila prijavo o omenjem dogodku in z namenom razjasnitve dogajanja, smo se obrnili na Aleksandro Golec s Policijske uprave Ljubljana, ki nam je povedala: ”Potrdimo lahko, da smo bili seznanjeni z informacijami o zadrževanju kombija v okolici šole v Domžalah, v katerem naj bi bil moški, ki naj bi opazoval in fotografiral otroke. Po do sedaj znanih podatkih med osebo in otroki ni prišlo do nikakršnega kontakta. Policisti za pojasnitev vseh okoliščine dogodka še zbirajo obvestila. Policija pri tem sodeluje s starši in drugimi pristojnimi organi ter drugimi vpletenimi osebami, ter izvaja druge aktivnosti, da se v celoti preveri vse okoliščine dogodka”.

Policisti svetujejo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na št. 113, Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80) ali podajo anonimno obvestilo na št. 080 1200. Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje.

”Ob enem bi poudarili, da policisti namenjamo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,” je dodala Aleksandra Golec s Policijske uprave Ljubljana.

Kako naj se vede otrok, ko ga ogovarja in nadleguje neznanec?

Strokovna delavka iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah, Ana Kozovinc, nam je posredovala nasvete, kako naj se otroci odzovejo, ko jih nadleguje oziroma jim sledi ter nagovarja neznanec.

  1. Če te nagovarja neznanec, bodi pozoren na to, da si dovolj stran od njega. Tako lahko lažje pobegneš, če te hoče zgrabiti.
  2. Nikoli ne pojdi z neznancem in ne povej podatkov o sebi (kako ti je ime, kje živiš, itd.).
  3. Neznanca ignoriraj in poskusi iti čim dlje stran. Če se ti približuje, teci.
  4. Poskusi iti nekam, kjer je največja verjetnost, da srečaš kakšno osebo, ki jo lahko prosiš za pomoč. Lahko pozvoniš pri bližnji hiši. (Varna točka, kamor se lahko zatečeš v Radomljah je tudi v bifeju Rondo.)
  5. Če te oseba zasleduje, takoj pokliči policijo ali odraslo osebo (npr. starše, če starši nimajo časa, pa stare starše, teto, strica itd.), ki je v bližini in ti lahko pride pomagat. Če pokličeš odraslo osebo, je prav, da ona pokliče policijo.
  6. Če srečaš kakšno drugo osebo, jo prosi za pomoč.
  7. Takoj, ko začutiš, da si v nevarnosti in te oseba ne pusti pri miru ter te želi zgrabiti – zakriči.
  8. Če te neznanec zgrabi, je prav, da se braniš. Kako? Pomembo je, da s samoobrambo povzročiš bolečino, npr. brcneš, udariš (npr. v nart, grlo, s komolcem suneš v trebuh). Ko se uspeš ubraniti, teči stran. (Te samoobrambne veščine lahko uporabiš le, ko si v nevarnosti.)
  9. Poskusi si zapomniti opis neznanca, podatek, ali je bil z avtom, kakšen je bil avto, kako neznanec izgleda. (Tako ga bo lahko policija z večjo verjetnostjo našla in preprečila, da bi nadlegoval še koga.)
  10. Če ti neznanec sledi, poskušaj ostati miren. Pomembno je, da razmišljaš razumno, da si lahko čimbolj učinkovito pomagaš.

Starši, pozorni bodite kaj se dogaja v vaši okolici in se s svojimi otroki veliko pogovarjajte o takih tematikah.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi