V Preserjah pri Radomljah neznanci ogovarjali otroka

V našem okolišu trenutno poteka kosovno pobiranje odpadkov in v tem času lahko pride do različnih neljubih dogodkov, zato pazljivosti ni nikoli preveč. Minuli konec tedna je bila policija seznanjena z dogodkom, da naj bi v bližini otrok ustavil kombi, v katerem sta bila moški in ženska ter dva otroka. Odrasli osebi naj bi ogovorili enega od otrok, vendar med njimi ni prišlo do nikakršnega stika. O tem, kako ravnati v takih primernih, smo se pogovarjali s policijo in svetovalno delavko. Pomembno je tudi omeniti, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih, saj slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje. 

Do nas je prišla informacija, da naj bi v Preserjah pri Radomljah neznanci vabili deklico v kombi. Z vprašanjem, ali je bila tudi policija obveščena o dogodku, in z namenom razjasnitve dogajanja smo se obrnili na Aleksandro Golec s Policijske uprave Ljubljana, ki nam je povedala: ”Potrdimo lahko, da smo bili seznanjeni z dogodkom, kjer naj bi v Preserjah pri Radomljah med vikendom v bližini otrok ustavil kombi v katerem sta bila moški in ženska, ter dva otroka. Odrasli osebi naj bi enega izmed otrok ogovorili, vendar po do sedaj znanih podatkih med njimi ni prišlo do nikakršnega kontakta, nato so se pa osebe s kraja odpeljale. Policisti za pojasnitev vseh okoliščine dogodka še zbirajo obvestila. Policija pri tem sodeluje s starši in drugimi pristojnimi organi ter drugimi vpletenimi osebami, ter izvaja druge aktivnosti, da se v celoti preveri vse okoliščine dogodka.”

V okviru preventivnih predavanj po šolah policisti opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroki pojasnite, kako se obnašati v stikih z neznanci. Poleg tega policisti redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti. Zelo pomemben je pogovor.

”Seveda pa še enkrat poudarjamo, da bomo policisti vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oz. motiv ogovarjanja otrok, oz. ali je do dogodka sploh prišlo,” je še dodala Aleksandra Golec s Policijske uprave Ljubljana.

Policisti svetujejo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na št. 113, Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80) ali podajo anonimno obvestilo na št. 080 1200. Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje.

Starši učencev, ki obiskujejo Osnovno šolo Preserje pri Radomljah, so preventivno s strani ravnateljice prejeli obvestilo, naj bodo v času pobiranja kosovnih odpadkov v okolišu šole previdni, ker prihaja do neljubih dogodkov.

O dogodku so bili s strani mamice ene od učenk obveščeni tudi zaposleni na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah. Obrnili smo se na šolsko svetovalno delavko Ano Kozovinc, ki nam je povedala: ”V ponedeljek zjutraj je v šolo poklicala mama naše učenke in nas dobronamerno obvestila o dogodku, ki se je zgodil med vikendom v Radomljah (ne v času pouka ali okolici šole).”

Obvestilo, ki so ga prejeli starši njihovih učencev, so poslali zato, da lahko z otroki ubesedijo, kako postopati v primeru nadlegovanja neznane osebe. V času razrednih ur so in bodo razredniki v tem tednu z učenci opravili pogovor na to temo in jih opomnili, kako se obnašati v podobnih primerih. Menijo, da se je v šoli pomembno pogovarjati tudi o neprijetnih dogodkih in otroke opremiti z veščinami, kako poskrbeti za svojo varnost, to pa storiti na primeren način, da se jih hkrati o tem ne straši.

Foto: express.co.uk

Kako naj se otroci vedejo, ko jih ogovori neznanec?

Strokovna delavka Ana Kozovinc nam je posredovala nekaj nasvetov, kako naj se otroci odzovejo, ko jih nadleguje oziroma jim sledi in nagovarja nekdo, ki ga ne poznajo.

  1. Če te nagovarja neznanec, bodi pozoren na to, da si dovolj stran od njega. Tako lahko lažje pobegneš, če te hoče zgrabiti.
  2. Nikoli ne pojdi z neznancem in ne povej podatkov o sebi (kako ti je ime, kje živiš, itd.).
  3. Neznanca ignoriraj in poskusi iti čim dlje stran. Če se ti približuje, teci.
  4. Poskusi iti nekam, kjer je največja verjetnost, da srečaš kakšno osebo, ki jo lahko prosiš za pomoč. Lahko pozvoniš pri bližnji hiši. (Varna točka, kamor se lahko zatečeš v Radomljah je tudi v bifeju Rondo.)
  5. Če te oseba zasleduje, takoj pokliči policijo ali odraslo osebo (npr. starše, če starši nimajo časa, pa stare starše, teto, strica itd.), ki je v bližini in ti lahko pride pomagat. Če pokličeš odraslo osebo, je prav, da ona pokliče policijo.
  6. Če srečaš kakšno drugo osebo, jo prosi za pomoč.
  7. Takoj, ko začutiš, da si v nevarnosti in te oseba ne pusti pri miru ter te želi zgrabiti – zakriči.
  8. Če te neznanec zgrabi, je prav, da se braniš. Kako? Pomembo je, da s samoobrambo povzročiš bolečino, npr. brcneš, udariš (npr. v nart, grlo, s komolcem suneš v trebuh). Ko se uspeš ubraniti, teči stran. (Te samoobrambne veščine lahko uporabiš le, ko si v nevarnosti.)
  9. Poskusi si zapomniti opis neznanca, podatek, ali je bil z avtom, kakšen je bil avto, kako neznanec izgleda. (Tako ga bo lahko policija z večjo verjetnostjo našla in preprečila, da bi nadlegoval še koga.)
  10. Če ti neznanec sledi, poskušaj ostati miren. Pomembno je, da razmišljaš razumno, da si lahko čimbolj učinkovito pomagaš.

Starši, pogovarjajte se s svojimi otroki tudi o takih tematikah, saj so zelo pomembne!

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi