Stop femicidu in kršenju človekovih pravic žensk!

Ob mednarodnem dnevu vseh žensk

Ob osmem marcu, mednarodnem dnevu žensk, so se iz društva SOS Telefon oglasili z javno izjavo, s katero ponovno opozarjajo na nasilje nad ženskami in na pomen človekovih pravic žensk, ki so znova in znova kršene ter posledično lahko pripeljejo tudi do umorov žensk zaradi njihovega spola.

Čeprav se zdi, da smo na področju enakopravnosti dosegli že vse ali vsaj veliko in da je žensko vprašanje nekaj, kar smo »že razrešili«, opozarjamo, da ima žensko vprašanje še zelo veliko podvprašajev, na katera smo upali, da smo že odgovorili. Žal vidimo, da se vsakič znova odpirajo in preizprašujejo skozi podmeno retradicionalizacije družbe in poveličevanja tradicionalnih in patriarhalnih vzorcev. Človekove pravice žensk so namreč neprestano podvržene moralnemu presojanju, napadom, in poskusom njihovega krčenja. Med najbolj ogroženo pravico žensk, ki je neprestano podvržena moralnemu presojanju, tako nedvomno sodi pravica do umetne prekinitve nosečnosti, ki predstavlja eno temeljnih pravic žensk za emancipacijo in nadzorom nad lastnim telesom in življenjem. Med pogosto napadane pravice sodijo tudi pridobljene pravice na področju zaščite žensk pred nasiljem, kar se najbolj neposredno kaže v okviru napadov na Istanbulsko konvencijo – Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, ki velja za enega najbolje razdelanih in celostnih dokumentov na področju zaščite žensk pred nasiljem, gre za t. i. zlati standard na tem področju. Prevečkrat smo priča poskusom minimaliziranja resnosti nasilja nad ženskami in obtoževanja žrtev za nasilje. Tovrstne težnje najdemo tako med posameznimi političnimi odločevalci, med določenimi predstavniki posameznih strok, kot tudi v določenem delu civilnega prebivalstva. Da napade na obe omenjeni pravici ne gre spregledati in jemati kot nedolžne, kažeta primera Turčije in Poljske, saj se je Turčija dopovedala Istanbulski konvenciji, Poljska pa v celoti prepovedala splav. Zavedati se moramo, da omejevanje omenjenih pravic življenja žensk tudi neposredno ogrožajo. Omejevanje pravice do splava sodi med močno razširjene vzroke za prezgodnje smrti žensk, saj po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno po vsem svetu umre na tisoče žensk zaradi omejevanja te pravice.

Najpogostejši vzrok za nasilne in prezgodnje smrti žensk, tako v Sloveniji kot tudi v svetu, pa je intimnopartnersko nasilje oz. nasilje v družini. V poročilu Urada Združenih Narodov za drogo in kriminal iz leta 2017 poročajo, da se število umorov žensk, ki so posledica intimnopartnerskega oz. družinskega nasilja zadnja leta povečuje. V Sloveniji v povprečju beležimo med 5 do 7 takšnih umorov letno. Za umore in smrti žensk, ki so posledica kakšne od oblik spolno specifičnega nasilja se je skozi čas začel uporabljati termin femicid, ki označuje vse oblike spolno zaznamovanih oziroma seksističnih smrti ter umorov žensk in ne le umorov mizogine narave, ki so povzročeni naklepno, izključno zaradi sovraštva do žensk. Gre torej za vsakršno nasilno smrt ženske ali osebe ženskega spola, tudi nenamerno, če je posledica kakšne spolno zaznamovane oblike nasilja. Femicid tako razumemo kot končno dejanje moškega seksizma in pomeni dobesedno uničenje življenja ženske ali dekleta na individualni, neinstitucionalizirani, pa tudi na širši, institucionalizirani ravni. In femicid ni nekje daleč, ampak je še vedno izjemno pereč problem naše realnosti.

Zato naj ob osmem marcu spodbudimo k premisleku in razmisleku o tem, kaj pomenijo pridobljene pravice žensk, naj nagovorimo zlasti mlajše generacije, tako ženske kot moške, ki so rojeni v svet priborjenih pravic in jih praviloma jemljejo kot samoumevne, da naj napade nanje ne spregledajo, in naj se zavzemajo za njihovo zaščito. To pa lahko počnemo le, če se zavedamo resnosti napada na človekove pravice žensk in nevarnosti poveličevanja vrednot in stališč, ki v družbi razlike med spoloma oziroma spoli poglabljajo, prav tako pa poglabljajo razlike med skupinami žensk, ki jih kategorizirajo med »prave« in »neprave« ženske.

Zato naj za konec opozorimo, da 8. marca ne praznujemo dneva žena, ampak dan žensk, vseh žensk, torej poleg soprog in mam, tudi samskih žensk, žensk brez otrok, različno spolno usmerjenih žensk, transspolnih žensk, ne-želim-biti-mama žensk in še vseh ostalih žensk, ki se znotraj teh kategorij ne prepoznajo! Čestitamo!

Za Društvo SOS telefon, dr. Jasna Podreka

*****************************************************************

Statistični urad RS je pred nekaj tedni objavil poročilo z naslovom »Osebna varnost v zasebnem okolju v letu 2020«, v katerem navajajo, da je 22 % žensk in 16 % moških od svojega 15. leta starosti doživelo fizično (vključno z grožnjami) ali spolno nasilje.

Zlasti pomembne so ugotovitve, da ženske pogosteje kot moški doživljajo nasilje, ki se ponavlja in ima hujše posledice.

Nasilje nad ženskami večinoma povzročajo njihovi intimni partnerji.

Ženske so 3-krat pogosteje žrtve nasilja v partnerskem odnosu kot moški, saj je nasilje v partnerskem odnosu od dopolnjenega 15. leta starosti doživelo 75,5% žensk in 24,3% moških.

Nasilje nad ženskami ima hujše posledice kot nasilje, ki ga doživijo moški.

Ugotavljajo namreč, da so ženske pogosteje žrtve težjih oblik nasilja, saj gre za nasilje, ki se ponavlja.

Ponavljajoče spolno nasilje ženske doživljajo kar 5,3-krat pogosteje kot moški, druge vrste nasilja pa dvakrat pogosteje. Tudi enkratno spolno nasilje je utrpelo več žensk kot moških (4,6-krat več). Posledice nasilja nad ženskami so hujše kot pri moških, saj je kar 30 % več žensk kot moških imelo fizične poškodbe (npr. modrice, praske, vreznine, ožganine, zlome kosti, splav, poškodbe glave, notranjih organov ali genitalij) kot posledice fizičnega ali spolnega nasilja. Poleg tega se je dvakrat več žensk (5,6 %) kot moških (2,4 %), balo za svoje življenje, ko so doživljale fizično ali spolno nasilje (SURS, 2022, https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10159).

Zgovorni pa so tudi podatki policije o umorih in ubojih v Sloveniji, saj pokažejo, da je skoraj polovico (to je čez 45%) vseh umorov ter poskusov umora žensk v Sloveniji povzročila oseba, kategorizirana kot aktualni ali bivši zakonec oz. intimni partner. Podatki o žrtvah umora ter poskusov umora moškega spola pa pokažejo, da so osebe, zabeležene v kategoriji »bivša ali aktualna intimna oz. zakonska partnerka«, bile povzročiteljice v približno 7% (Policija, 2020).

 

Tagi