Škatle ob avtocestnih priključkih niso radarji!

Po poročanju spletnega portala Ljubljanainfo so zadnje dni družbena omrežja preplavile fotografije škatel ob različnih avtocestnih priključkih, ki mnoge voznike zmedejo, saj menijo, da gre za radarje. A te škatle nimajo povezave z merjenjem hitrosti. Gre za prenosno opremo za nadzor e-vinjet, ki preverja, ali imajo vozniki ob vstopu na avtocesto veljavno e-vinjeto.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) pojasnjuje, da ta oprema, ki jo nekateri imenujejo “vinjetkar”, beleži skladnost cestninjenja ob uporabi avtocest. Na popotniških forumih so tujce že opozorili, naj se ne vozijo brez e-vinjete, saj so kazni visoke. Poleg globe morajo plačati tudi vrednost vinjete za čas, ko so uporabljali avtocesto brez ustrezne cestninske nalepke. Kazni se lahko hitro seštevajo, saj tujci pogosto ne vedo za obveznost e-vinjet ali pa namenoma tvegajo, še posebej, če je Slovenija le tranzitna država.

Visoke kazni za vožnjo brez e-vinjete

Nadzor nad pravilno uporabo e-vinjet izvajajo DARS, Finančna uprava Republike Slovenije in Policija. Nadzor poteka s pomočjo kamer, nameščenih na avtocestnem omrežju in v nadzornih vozilih. Ko sistem zazna neskladnost, se podatki o kršitvi shranijo in obdelajo do zaključka prekrškovnega postopka.

Za vožnjo brez veljavne e-vinjete je predpisana globa v višini 300 evrov. Če pa voznik nepravilno prenese registrsko tablico na drugo vozilo ali na vozilo drugega cestninskega razreda, znaša kazen 500 evrov. Poleg globe mora kršitelj kupiti tudi e-vinjeto, veljavno za obdobje, v katerem je bil prekršek storjen.

Prodaja vinjet in prekrški v številkah

DARS je v prvi polovici letošnjega leta prodal 3,76 milijona vinjet, v vrednosti 135,25 milijona evrov. V enakem obdobju so cestninski nadzorniki izdali 33.960 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjete, kar je več kot v prejšnjem letu, ko so izdali 26.376 kazni.

Vozniki, zlasti tujci, bi morali biti pozorni na obveznost e-vinjet, saj so kazni za prekrške visoke, nadzor pa strog in stalen.

Vir: Ljubljanainfo

Pripravila: Karin Božič Zupančič; Foto: Duško K. (Facebook InfoPot)

Tagi