Policija bo izvajala maraton nadzora hitrosti – preverite lokacije

V okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka ta teden, bo v sredo, 21. aprila 2021, med 6. in 18. uro na cestah po Sloveniji v naprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah potekal maraton nadzora hitrosti. Policisti bodo z radarji na prehitre voznike čakali na 589 lokacijah po vsej Sloveniji. Hkrati bodo ostale policijske patrulje v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli sedmo leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 % prekoračitev.

Poostren nadzor hitrosti bo potekal tudi v občinah, ki jih pokrivata Policijska postaja Domžale in Policijska postaja Kamnik. V okviru poostrenega nadzora pa bodo na tem območju hitrost preverjali tudi policisti PPP Ljubljana. Objavljamo lokacije:

PP Domžale in PPP Ljubljana

  • V Selu pri Ihanu, regionalna cesta (6:00 – 9:15)
  • V Domžalah, Savska cesta (9:45 – 12:45)
  • Na Viru, Bukovčeva cesta (14:00 – 17:00)
  • V naselju Količevo, glavna cesta (16:00 – 18:15)

PP Kamnik in PPP Ljubljana

  • V Tuhinjski dolini Kamnik – Špitalič (8:30 – 10:15)
  • V Nožicah, Kamnik – Domžale (10:45 – 12:45)
  • V Tuhinjski dolini Soteska – Špitalič (16:30 – 18:15)

PPP Ljubljana

  • Avtocesta, Ljubljana-Celje-Ljubljana (8:15 – 9:15)

Seznam ostalih lokacij po Sloveniji, kjer bo potekal maraton nadzora hitrosti

Na spletni strani Policije so v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost zapisali, da je bilo v letu 2020 kljub manjšemu obsegu prometa ugotovljenih kar 116.180 kršitev s področja hitrosti, kar je skoraj 2.000 kršitev več kot v letu 2019 (114.225). V letošnjem letu 2021 (do 12. aprila) je bilo takšnih že 37.577 kršitev. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo 27 oseb, letos do začetka aprila pa že sedem. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin.

Z maratonom nadzora hitrosti želijo spreminjati vozniške navade

Osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. “Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov,” poudarjajo na Policiji.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zatorej previdno in strpno, življenje je bolj dragoceno kot nekaj prihranjenih sekund na cesti.

Miha Ulčar; Foto: policija.si

 

Tagi