Odgovor Društva Ljudska iniciativa Moravče družbi Termit d.d. na neresnične in zavajajoče navedbe

Termit zaradi očitnega pomanjkanja argumentov in dokazov iz obupa navaja in predstavlja nove in nove okoliščine, ki naj bi kazale na njihovo nedolžnost »onesnaženja« v Moravški dolini in očitno celo širše. Končno se je Termit odločil, da javno odgovori, pa čeprav samo na očitke župana.  

Društvo Ljudska iniciativa Moravče javno poziva družbo Termit d.d., da pojasni vse naše očitke, da se sooči z našimi konkretnimi navedbami oz. obtožbami. Večkrat smo jih pozvali k soočenju, a nikoli niso niti odgovorili. Sklicevanje in skrivanje za različnimi dokumenti jim ne more biti v ponos, navajanje kupa neresnic in zavajajočih podatkov prav tako ne. Ponovno so grobo zlorabili opravljene analize in kot vedno do sedaj, so vse ugotovitve, kot radi poudarjajo, akreditiranih strokovnjakov vzeli iz konteksta in jih predstavili kot edino resnico. Njihova predrznost se kaže s citiranjem strani npr. poročila Geološkega zavoda. Biologa Firbasa prav tako ne priznavajo, čeravno je bil povabljen k sodelovanju v podobni zadevi na Gorenjskem in nihče ni dvomil v njegovo usposobljenost, še več, zaradi dobrega dela, so ga tam prosili za nadaljevanje izvajanja monitoringa. Navajanje, da je Ljudska iniciativa Moravče poklicala Ekološki laboratorij Inštituta Jožefa Stefana, je ponovno zavajanje brez primerna, klice na interventno številko je namreč mogoče kadarkoli preveriti in med njimi ni mogoče najti Ljudske iniciative Moravče, medtem ko ugotovitve Inštituta Jožefa Stefana jasno in nedvoumno izkazujejo tveganje za zdravje ljudi, ki so izpostavljeni delovanju Termita. Vodstvo Termita zanika izvedeno celo analizo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, čeprav so pri vzorčenju sodelovali tudi predstavniki kriminalistične policije.

Upam, da Termit ne deluje po načelu, ni pomembno kaj smo storili, pomembno je samo najti in diskreditirati  tistega, ki je »izdal«, kaj počnemo napačno/narobe/nezakonito. Kadarkoli jim nekdo stopi na prste, ga obtožijo, da je nestrokoven in med njimi je celo Agencija RS za okolje. Obnašajo se, kot da so oni v državi tisti, ki imajo v rokah škarje in platno, kar je nedopustno. Vodstvo Termita navaja, da so opravili vrsto dodatnih študij, ki dokazujejo, da so rezultati vseh meritev v zakonsko dovoljenih mejah, zaradi česar ponovno pozivamo, soočite se z nami, soočite se z okoliškimi prebivalci in ugotovite, da le niste tako nedolžni.

mag. Matjaž Marolt, predsednik Društva Ljudska iniciativa Moravče

 

Tagi