Naj bodo letošnji prazniki brez pokanja!

Res je, da se uporaba pirotehnike z leta v leto zmanjšuje, vendar je še vedno prisotna. V Sloveniji se je, kar nekaj trgovcev odločilo, da pirotehniko umakne iz prodaje. Lani je sicer v veljavo stopila tudi prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter izvajanje ognjemetov. Mi to odločitev več kot podpiramo. Pirotehnika ne glede na to ali je njen glavni učinek pok ali ni, ima škodljive posledice na okolje in živa bitja. 

Pirotehnika onesnažuje nas in okolico

Verjetno se veliko ljudi ne zaveda, vendar z uporabo pirotehnike škodujejo tudi sebi. Pri eksploziji pirotehnike se v ozračje sproščajo ultra-fini delci PM10, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Ti delci najbolj vplivajo na zdravje otrok, mladostnikov, nosečnic in starejših ljudi.

Ob tem, ko se razstreli svetlobna raketa se v zrak sproščajo izjemno majhni delci, ki lahko prodrejo globoko v vaša pljuča in s tem zastrupljajo vaše telo. Ti delci v zraku lahko lebdijo še nekaj dni in se nato s padavinami izperejo v površinske vode in prodrejo v podtalnico!

Pirotehnika in živali

Seveda je potrebno pri opozarjanju omeniti tudi živali. Te namreč zaradi pirotehnike res močno trpijo. Zdravi ljudje slišijo zvoke v frekvenčnem razponu od 20 do 20.000 Hz, pes pa vse do 60.000 Hz. Poleg tega jim anatomija ušesa omogoča, da slišijo tudi do 4-krat bolje zvoke iz oddaljene okolice.

Žival ob poku doživi močan strah in celo fizično bolečino. Lani smo za vas priskrbeli nekaj nasvetov, kako pomagati psu ob pokanju, prispevek si lahko preberete tukaj. Izpostaviti pa je potrebno tudi to, da se zaradi pirotehnike veliko hišnih ljubljenčkov izgubi! Nekateri žal tudi izgubijo svoje življenje …

Otroci in starejši ljudje

Pirotehnika negativno vpliva tudi na veliko otrok in starejših ljudi. Otroci se ob poku prestrašijo, nekateri so zaradi pokov prestrašeni še kar nekaj časa.

Starejši ljudje, ki potrebujejo svoj mir, ga ob pokanju žal ne morajo imeti. Tako za njih prazniki niso veselje, temveč pravo trpljenje.

Pirotehnika tako ne prinaša nobene koristi, prej prinaša številne škodljive učinke. Pri uporabi pirotehnike vsako leto pride tudi do telesnih poškodb. Za nekatere so te poškodbe žal dolgoročne… Zgodi pa se velikokrat tudi to, da se poškodujejo tudi nedolžni mimoidoči.

Zato je edino pravilno, da rečemo STOP PIROTEHNIKI in obsodimo vsako njeno uporabo!

Vir: zdravo.si

Karin Božič Zupančič; Foto: news.iheart.com

 

Tagi