Kako ob pokanju pomagati psu?

Prazniki so tukaj in z njimi tudi pokanje. Naj že takoj na začetku izpostavimo, da je nekaj dni nazaj v veljavo stopila prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter izvajanje ognjemetov. Tega smo se vsi lastniki živali, no in tudi starejši, starši z majhnimi otroki in ostali, zelo razveselili. Na žalost pa se tega ne bodo vsi držali, zato vas v nadaljevanju čaka nekaj nasvetov kako čim lažje preživeti pokanje. 

Nekateri psi se pokanja bojijo, spet drugi ne. Če veste, da ima vaš pes hude težave s strahom se pravočasno posvetujte z veterinarjem, ki vam bo svetoval kaj je za vašega psa najbolje.

Ostanimo mirni

Psi čutijo vašo energijo. Ob pokanju ostanimo čim bolj mirni in psa ne tolažimo in božajmo pretirano. Obnašajmo se čim bolj običajno in psa večkrat pohvalimo, ko bo miren. Za strah ga nikoli ne kaznujte tudi, če v efektu kaj razgrize! Z kaznovanjem boste situacijo le poslabšali.

Prilagodimo sprehode

Med prazniki svojemu psu zagotovite dovolj gibanja. Utrujen pes bo bolj sproščen in zadovoljen. Izogibajte se sprehodom pozno zvečer, ker so takrat poki še toliko bolj pogosti. Pasji ovratnico opremite z obeskom z vašim naslovom ali telefonsko številko. V primeru, da se pes v paniki izgubi, ga bo najditelj hitreje lahko obvestil.

Naredimo varno mesto za psa

Psu dovolite, da si sam izbere mesto v stanovanju, kjer se bo najbolje počutil. Lahko jim prostor, ki si ga je izbral še dodatno prilagodimo. V prostoru mu lahko prižgemo televizijo ali radio, da bodo zunanji zvoki nekoliko pridušeni. Seveda ne pretiravajmo z glasnostjo. Klasična glasba naj bi pse pomirjala.

Hormon sreče

Če psa ni preveč strah mu ponudimo nekaj, kar bo lahko grizel. Lahko mu napolnimo igračo s hrano. Med grizenjem in hranjenjem pes sprošča hormon sreče. Psa ne silite, če ne želi jesti ali grizti.

Naravna pomoč

V prodajalnah z izdelki za male živali lahko najdete veliko dodatkov, ki psa pomirijo. Vedno izberite le naravne! Dobro je, da dodatke pes dobiva že nekaj dni ali celo tednov pred pokanjem. Lahko pa mu dajete tudi Bachove kapljice, ki jih kupite v lekarni. Koliko jih dajati psu pa povprašajte vašega veterinarja. Če ima pes res hude težave ob pokanju pa se posvetujte z veterinarjem, ki vam bo znal svetovat in pomagat.

Želimo vam mirne praznike!

Avtor: Karin Božič Zupančič

Tagi