Kaj storiti, ko se prižge ta lučka v avtomobilu?

Lučka na armaturni plošči, znana kot EPC (Electronic Power Control), je med vozniki manj znana, a njena funkcija je zelo pomembna. Čeprav je EPC lučka prisotna le v novejših avtomobilih, njeno delovanje lahko vpliva na številne vitalne sisteme vozila, kot so motor, pogonski sklop in varnostni sistemi.

Kaj pomeni EPC lučka?

EPC lučka je rumene barve in ima običajno simbol v obliki motorja. Prvotno je bila zasnovana za nadzor funkcij, povezanih z vžigom in plinom, danes pa pokriva tudi številne druge elektronske varnostne sisteme, kot so elektronski nadzor stabilnosti in tempomat. Ko se na armaturni plošči prikaže EPC lučka, to pomeni, da elektronska krmilna enota (ECU) zazna težavo v delovanju enega ali več teh sistemov.

Možni vzroki in posledice prižiga EPC lučke

Prižig EPC lučke lahko nakazuje manjše ali resnejše težave z vozilom. V primeru resnejše napake se lahko hkrati prižgejo tudi druge opozorilne lučke, na primer lučka za preverjanje motorja. Vozilo lahko v takem primeru samodejno izklopi tempomat ali elektronski nadzor stabilnosti, da bi zaščitilo motor pred morebitnimi poškodbami. V skrajnih primerih lahko vozilo preklopi v “mirovalni način”, ki zmanjšuje moč motorja in tako omogoča varnejšo vožnjo do servisa.

Kako ravnati, ko se prižge EPC lučka?

Ko opazite, da se je prižgala EPC lučka, čim prej poiščete varno mesto in ustavite vozilo. Ne glede na to, ali se zdi, da vozilo deluje normalno, je pomembno, da ga pregleda strokovnjak. Preverite tudi knjižico z navodili za vaše vozilo, kjer so podrobno opisane funkcije in morebitni problemi, povezani z EPC lučko.

Čeprav EPC lučka ne pomeni nujno, da je z vašim vozilom kaj zelo narobe, je vedno bolje ravnati previdno in se čim prej posvetovati z mehanikom. To lahko prepreči večje okvare in zagotovi varno vožnjo.

Vir: moskisvet.si

Karin Božič Zupančič; Foto: Freepik

 

Tagi