Ekološki otok na Kolovcu poln odpadkov, ki tja ne sodijo!

V občinah, kjer deluje Javno komunalno podjetje Prodnik, je na voljo več kot 200 ekoloških otokov za zbiranje papirja, stekla in v nekaterih primerih tudi odpadne elektronske opreme. Kljub visoki stopnji ozaveščenosti večine občanov pa se žal zaradi določenega odstotka posameznikov ne nekaterih lokacijah pogosto srečujemo z nepravilnim odlaganjem odpadkov, ki tja ne sodijo. Na to težavo nas je nedavno opozorilo Društvo krajanov Kolovec, ki je poslalo fotografije prenatrpanega ekološkega otoka, predvsem s kosovnimi odpadki, v njihovi soseski.

Iz Društva krajanov Kolovec smo prejeli fotografije ekološkega otoka, ki stoji v njihovi soseski. Le ta je po slikah sodeč poln odpadkov, ki tja vsekakor ne sodijo. Tako je omenjeni ekološki otok postal žrtev nenadzorovanega in neprimernega odlaganja vseh možnih odpadkov.

Na Javnem komunalnem podjetju Prodnik pravijo, da je problematičnih ekoloških otokov sicer malo, vendar pa so odpadki, ki so odloženi ob zabojnike, zelo moteči za okoliške prebivalce, kazijo izgled okolice ter ogrožajo živali in naravo. “Kljub možnosti brezplačnega oddajanja kosovnih v našem Centru za ravnanje z odpadki v Dobu, se žal še vedno pojavljajo posamezniki, ki neustrezno odlagajo odpadke na ekoloških otokih,” poudarjajo.

Prodnik izvaja redno praznjenje zabojnikov in čiščenje ekoloških otokov, kjer je potrebno poveča frekvenco praznjenja, na nekaterih ekoloških otokih so namestili ozaveščevalne table, vendar se odpadki na nekatrih lokacijah kljub vsemu redno kopičijo. V Prodniku zato poudarjajo, da so za urejenost ekoloških otokov odgovorni tudi oziroma predvsem uporabniki, ki morajo poskrbeti za pravilno odlaganje svojih odpadkov.

”Vsak mora poskrbeti za svoje odpadke in če odpadki ne spadajo v zabojnike na ekoloških otokih ali domače zabojnike, jih je treba pripeljati v Center za ravnanje z odpadki v Dobu,” dodajajo na Prodniku. Kljub izzivom, ki jih predstavljajo nevestni posamezniki, ostaja cilj ohraniti čisto in urejeno okolje za vse občane.

Večje količine odpadkov lahko oddate v Center za ravnanje z odpadki v Dobu

Uporabniki lahko v Centru za ravnanje z odpadki brez doplačila oddate ločeno zbrane odpadke, ki so vključeni v sistem javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki:

  • papir in lepenke vseh vrst in velikosti, vključno z odpadno embalažo iz papirja in lepenke,
  • steklo vseh velikosti in oblik, vključno z odpadno embalažo iz stekla,
  • plastika, vključno z odpadno embalažo iz plastike ali sestavljenih materialov,
  • odpadki iz kovin, vključno z odpadno embalažo iz kovin,
  • les, vključno z odpadno embalažo iz lesa,
  • oblačila in ostali tekstil,
  • odpadna električna in elektronska oprema (TV aparati, mikrovalovne pečice, telefoni, računalniki…),
  • kosovni odpadki (štedilniki, hladilniki, pralni stroji, pohištvo, kopalniška oprema, preproge, vzmetnice…),
  • nevarni odpadki iz gospodinjstev (topila, pesticidi, jedilno olje in maščobe, barve, lepila, čistila, baterije, akumulatorji…).

V Centru za ravnanje z odpadki lahko vsi tisti, ki imate doma rjavi zabojnik, brez dodatnih stroškov oddate tudi večje količine zelenega odreza.

Poleg tega v Centru sprejemajo tudi mešane komunalne odpadke, gradbene odpadke ter odpadke, ki vsebujejo azbest. Te vrste odpadkov niso vključene v redni sistem javne službe in se uporabnikom zaračunajo ob dostavi v zbirni center. Podroben cenik je objavljen ob vhodu v center in na spletni strani www.jkp-prodnik.si.

Ko pride do nepravilnega odlaganja odpadkov, ukrepanje prevzame občinski inšpektorat. Vsak odgovoren občan lahko pomaga pri vzdrževanju čiste okolice tako, da prijavi kršitelje, če jih opazi. Na žalost včasih drugi ukrepi ne prinesejo želenih rezultatov.

Naša skupna naloga je, da okolje ostane čisto!

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Društvo krajanov Kolovec, Karin Božič Zupančič

Sorodni prispevek:

Center za ravnanje z odpadki Dob – urejen in sodobno opremljen prostor za ločeno zbiranje odpadkov

Tagi