Ogrevanje s toplotno črpalko vedno bolj priljubljeno in dostopno

Še zlasti v zadnjih letih so toplotne črpalke postale najbolj zaželena in najboljša izbira za ogrevanje bivalnih prostorov in sanitarne vode. Toplotna črpalka je primerna za vsak objekt, ne glede na velikost, energetsko učinkovitost, ali je način ogrevanja z radiatorji, talnim gretjem ipd. Toplotna črpalka je hkrati tudi idealna rešitev za novogradnje in tudi najpogostejša izbira načina ogrevanja pri obnovah starejših hiš ali zamenjavi obstoječega ogrevanja.

Osnovna naloga toplotnih črpalk je prenos toplote, iz hladnega okolja v topli prostor. V osnovi je toplotna črpalka namenjena ogrevanju prostorov, v nekaterih primerih pa jih lahko uporabimo tudi za hlajenje le-teh.

V tem članku pa se bomo osredotočili na toplotno črpalko in njeno funkcijo ogrevanja.

Vrste toplotnih črpalk

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki jih ločimo glede na vir toplote in medija, ki ga segrevajo. Najpogostejše vrste toplotnih črpalk so naslednje:

  • toplotna črpalka voda-voda,
  • toplotna črpalka zemlja-voda,
  • toplotna črpalka zrak-voda.

Tisti obnovljivi viri energije, ki imajo višjo povprečno letno temperaturo, hkrati omogočajo tudi delovanje bolj učinkovitih toplotnih črpalk. Toplotni vir, ki je najučinkovitejši je shranjen v podtalnici in zemlji oz. z drugimi besedami, bi lahko rekli, da sta najučinkovitejši vrsti toplotnih črpalk voda-voda in  zemlja-voda. Podtalnica in zemlja poleg višje energetske učinkovitosti kažeta prednost tudi v tem, da nimata nobene zunanje enote, saj je vsa potrebna oprema v hiši oz. objektu, ni prisotnega hrupa zunanje enote ter predstavlja možnost pasivnega hlajenja.

Toplotna črpalka voda-voda

Toplotna črpalka voda-voda izkorišča naravno toplotno iz vodnega vira oz. podtalnice ustrezne kakovosti (s čim manjšo vsebnostjo mangana ali železa). Tovrstna toplotna črpalka je najučinkovitejša, saj je temperatura podtalne vode skozi vso leti konstantna. Iz tovrstnih razlogov ogrevanje bivalnih prostorov ne potrebuje drugih sistemov. Poleg ogrevanja prostorov lahko toplotno črpalko uporabimo tudi za ogrevanje sanitarne vode v obstoječem bojlerju. Cenovno gledano toplotno črpalko voda-voda uvrščamo v cenovno višji razred, saj je potrebno zvrtati relativno globoko sesalno in panorno vrtino. Hkrati pa je potrebno pred tem urediti tudi birokratske zadeve, kot je pridobljeno soglasje Agencije Republike Slovenije za okolje, za dovoljenje koriščenje podtalnice.

Toplotna črpalka zemlja-voda

Toplotna črpalka zemlja-voda izkorišča toploto iz zemlje, zato jo lahko namestimo tudi tam, kjer podtalnica ni na voljo. Deluje po principu črpanja toplote iz segretih tal. Za vgradnjo tovrstne toplotne črpalke je potrebno veliko zemljišča – vsaj dvakrat toliko, kot je ogrevalne površine notranjih prostorov. Pomembno je tudi, da je zemlja primerne kakovosti in da vsebuje veliko vlage za čim višjo toplotno prevodnost. Zelo je zaželeno, da je zemljišče večino dneva deležno sončnih žarkov, saj se poleti tla segrejejo in akumulirajo toploto, ki jo kasneje v zimskem času toplotna črpalka nato koristi za ogrevanje našega doma.

Toplotna črpalka zrak-voda

Toplotna črpalka zrak-voda sodi v cenovno ugodnejši razred in je z vidika uporabnosti manj učinkovita izbira. Vendar pa je visoka prednost toplotne črpalke zrak-voda ta, da ker ne potrebuje podtalnice (toplotna črpalka voda-voda) in ogromno prostora okoli objekta (toplotna črpalka zemlja-voda) je ta toplotna črpalka zelo pogosta izbira kupcev pri nas. S tem izdelkom lahko sočasno ogrevamo in hladimo notranje prostore, saj istočasno uporabljamo toploto notranjih prostorov. Torej lahko rečemo, da je toplotna črpalka zrak-voda najpogostejša in najcenejša izbira, saj jo lahko namestimo povsod, kjer je le dostop do električne energije.

Kaj je pomembno pri nakupu toplotne črpalke

Najpomembnejše merilo pri izbiri moči toplotne črpalke je ogrevalna obremenitev, ki jo zagotovi. Če se odločimo tudi za ogrevanje sanitarne vode, to dodatno vpliva na potrebno moč toplotne črpalke. Dobro pa je tudi vedeti, čemu bo v osnovi namenjena toplotna črpalka – bo primarni vir ali le pomožni vir ogrevanja.

V pomoč tudi Eko sklad

Lahko zaključimo s tem, da je toplotna črpalka energetsko izredno učinkovit način ogrevanja v sodobnem času. Kar dodatno potrjuje tudi sodelovanje Ekosklada, ki spodbuja energetsko učinkovite odločitve in v primeru vgradnje toplotne črpalke nudi tudi nepovratno finančno spodbudo.

Naročnik oglasa: Svet klime

 

Tagi