Od upora do svobode – pohod mimo ključnih mejnikov iz NOB

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se s pohodom »Od upora do svobode« v letu zgodovinske 75. obletnice osvoboditve in zmage spominja slovenskega narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno. Pohod predstavlja tudi ključno simboliko zgodovinskih dogodkov in jih umešča v zgodovinski pomen narodnoosvobodilnega boja za slovenski narod. Štiridnevna dejavnost opozarja na ključne mejnike narodnoosvobodilnega boja: trpljenje in žrtve nacističnega in fašističnega nasilja, streljanje talcev, izgon ljudi v taborišča, junaški partizanski odpor od ustanovitve prvih čet do zmagovitega boja divizij v zadnjih bojih druge svetovne vojne. Med letoma 1941 in 1945 je Osvobodilna fronta gradila novo državo, partizanska vojska pa bojevala neizprosen boj proti okupatorjem. Pohod se je začel 22. julija v Tacnu, kjer so odjeknili prvi partizanski streli, končal pa se bo po štirih dneh na Koroškem, kjer so potekali sklepni boji druge svetovne vojne.

V sredinem jutru je dvajset pohodnikov začelo 41-kilometrski pohodni dan pri spomeniku vstaje v Šmartnem pri Tacnu. Povzpeli so se do spomenika požigu vasi Rašica in spomenika Rašiški četi. Tam so se skupini pridružili člani mengeške organizacije zveze borcev in jo po najkrajši poti vodili do grobišče talcev v Zalokah pri Mengšu, od tam pa do spomenika vstaje na Domžalskem in Kamniškem v Preserjah. Tam sta jih pozdravila Franci Gerbec in Peter Jerman, predsednika krajevnih organizacij zveze borcev Venclja Perka in Radomlje. V kratkih besedah sta obudila spomin na dogodke v vstajniškem letu 1941. Franci Gerbec jim je razdelil tudi izbor literature o vstaji, borbah, zmagah in tragičnih dogodkih v vojnih letih. Mimo grobišča borcev v Radomljah, tiskarske tehnike v Opekarni in Rov so v sončni pripeki prispeli na Kolovec. Za pohodniki je bila polovica poti in privoščili so si krajši postanek, potem pa so se v zavetju kolovških gozdov povzpeli so partizanske bolnišnice Triglav; imenovane tudi Lukova bolnica.

Franci Gerbec je orisal vstajo na Domžalskem.

Pred maketo bolnišnice so jih pozdravili Steletovi, ki spomenik oskrbujejo in urejajo ter omogočajo dostop do njega. Za pohodnike so pripravili malico, Jani Stele pa jih je povedel v spominski objekt in jim razkazal prostore in nekatere medicinske rekvizite. Bolnišnica je bila zgrajena februarja 1944, nato pa bila kmalu izdana. Po fotografiranju ob spominskem obeležju je pohodnike prevzel novi kurir in jih po gozdnih poteh odpeljal do Obrš, kjer so jih čakali predstavniki kamniške zveze borcev in jih mimo Pšajnovice spremili do spomenika dr. Petru Držaju in stotniku Charlesu Fisherju v Češnjicah v Tuhinjski dolini. V deževnem popoldnevu so se vzpeli na Menino planino.

Ob bolnišnici je tudi spominsko obeležje partizanom, ki so umrli v času zdravljenja.

V četrtek se bodo spustili v Gornji Gradu ter nato mimo Ljubnega do Belih Vod, kjer je padel pesnik Kajuh, do Topolšice, kjer je nemški general Aleksander Loehr podpisal predajo armadne skupine »E«, ki se je umikala iz jugovzhodne Evrope. Tretji dan bodo prehodili od Topolšica do Kotelj, zadnji dan pa zaključili na Poljani pri Prevaljah ob spomeniku svobodi in miru, ki zaznamuje zadnjo večjo bitko druge svetovne vojne v Evropi. Na vseh etapah poti se jim bodo pridružili za daljši ali krajši čas tudi krajevni pohodniki.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek

Tagi