Od 12. do 14. oktobra 2018 bodo vse poti vodile na Jesenski sejem v Komendo

23. Jesenski kmetijsko obrtni sejem Komenda

V Komendi se bo v petek, 12. oktobra 2018, začel 23. Jesenski kmetijsko obrtni sejem, ki bo potekal vse do nedelje, 14. oktobra 2018. Tradicionalni sejem, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda, vedno postreže z bogatim razstavnim programom številnih razstavljavcev, ter z obveznimi spremljevalnimi dogodki. Zanimanje za letošnji jesenski sejem se je ponovno potrdilo. Sejem v Komendi je privlačen, zanimiv in poslovno pomemben za domače in tuje razstavljavce, a ne samo s poudarkom na kmetijstvo, ampak tudi na različne druge poslovne vsebine. Prek 600 razstavljavcev se bo tri dni predstavljalo številnim obiskovalcem od blizu in daleč, poskrbljeno pa bo tudi za pester in zanimiv spremljevalni program.

Sejem v Komendi se je v 23 letih iz razstave na 500 kvadratnih metrih razvil v sejemsko prireditev z mednarodno udeležbo razstavljavcev na okrog 50 tisoč kvadratnih metrih urejenega prostora. Prav letos je prostor dobil še zadnje kvadratne metre asfaltne prevleke na še ne asfaltiranem zadnjem delu. Na letošnjem jesenskem sejmu, ki bo potekal od 12. do 14. oktobra v treh dneh pričakujejo rekordno število obiskovalcev. Tudi tokrat za obisk in ogled sejma ni vstopnine ob urejenem brezplačnem parkiranju. To pa je tudi tista posebnost komendskega sejma, zaradi katere se je prijel izrek, da vse poti vodijo v Komendo, takrat ko je sejem.

Dandanašnji sejmi med katere spada tudi sejem v Komendi, so postali nekakšno bolj ali manj široko družbeno ogledalo trenutnega razvoja, novosti, inovacij in tudi turističnih posebnosti. In slednje, družinski izletniški turizem, je tudi tisti, ki ga je nekako začela in spodbudila Komenda s sejmi dvakrat na leto.

Na sejmu v Komendi ob raznovrstni ponudbi različnih vsebin ne manjka tudi primerne postrežbe, zabave, druženj, srečevanj ter nenazadnje spoznavanja prostora po različnih vrednotah. In prav slednjih – vrednot v svoji in širši, gorenjski okolici, ima Komenda kar nekaj. Že prvi dan pred odprtjem bo v okviru jesenskega sejma zanimivo strokovno predavanje o Izbiri bikov za osemenjevanje, Zavod za gozdove Slovenije bo imel predstavitev varnega dela z motorno žago, zanimiva bo razstava in strokovna predstavitev konj različnih pasem, med katerimi bodo tudi lipicanci.

PROGRAM NA JESENSKEM SEJMU KOMENDA 2018

Petek, 12. oktober 2018

(sejem je odprt od 10.00 do 18.00)

10.00     Strokovno predavanje – Investicija v bodočo generacijo. KATERA POT JE PRAVA? Izbira bikov za osemenjevanje

V organizaciji Sejma Komenda in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – Zavod Ljubljana ter Osemenjevalnega centra Preska Ministrstvom za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano bo v prostorih Konjeniškega kluba Komenda – nad pisarno KK Komenda, potekalo predavanje magistra Janeza Kunca, dr. vet. med, na temo Investicija v bodočo generacijo, Katera pot je prava? Izbira bikov za osemenjevanj.

Vzreja primerne črede krav, tako za mlečno kot mesno proizvodnjo je za uspešno in ekonomično rejo, bistvenega pomena. Za to je potrebno več generacij živali. Začne se z postavljanjem ciljev in na podlagi teh, s primerno izbiro plemenskega bika, tako, da lahko rečemo, da je izbira primernega plemenskega bika INVESTICIJA V BODOČO GENERACIJO.

12.00     Slovesno odprtje 23. Kmetijsko obrtnega sejma in razstave konj v Komendi

Nastopili bodo KD Godba Komenda, Twirling in mažoretni klub Komenda, Folklorna skupina Društva upokojencev Komenda in Kvartet Fantje iz treh vasi.

Predstavitev varnega dela z motorno žago na spodnjem delu sejma. Predstavitve bodo objavljene na predstavitvenem prostoru. Organizator Zavod za gozdove Slovenije.

21.00     Najboljši petkov sejemski žur

Za najboljši petkov sejemski žur v šotoru ob parkirišču (pri vhodu na sejem) bosta poskrbela INES ERBUS in Skupina CALYPSO.

Sobota, 13. oktober 2018

(sejem je odprt od 9.00 do 18.00)

Razstava konj – predstavljeni bodo Slovenski hladnokrvni konj, Posavski konj, Haflinški konj in Lipicanski konj

Program predstavitev bo strokovno povezoval strokovni vodja DPO v konjereji Doc. dr Matjaž Mesarič, DVM.

  • 9.00 predstavitev konj
  • 11.00 predstavitev konj
  • 14.00 predstavitev konj

Osnovni namen konjereje je reja konj primernih za rabo v kmetijstvu, industriji, prometu, vojski in v današnjem času predvsem v športu in za prosti čas. Konjereja je v odnosu rejcev do živali in ekonomskih pričakovanj specifična živinorejska panoga. V pasemski sestavi je pri nas najmočneje zastopan slovenski hladnokrvni konj. Druga najpomembnejša pasma je posavski konj, ki se je razvil na področju Krškega in Brežic in se zadnjem času razširil tudi na druga področja Slovenije. Pasma haflinger, ki je bil tradicionalno primeren za kmetijstvo v hribovitih območjih in za rekreativno jahanje, se je v zadnjem obdobju vse bolj razvil v moderni tip s poudarjenimi karakteristikami jahalnega konja primernega za konjeniške dejavnosti. Med toplokrvnimi pasmami konj v Sloveniji prevladuje reja kasača, lipicanca in slovenskega toplokrvnega konja.

Razstave in rejske prireditve so kraji zbiranja ljubiteljev konj z namenom občudovati in kritično oceniti novo predstavljeno generacijo konj. Namen razstave v sklopu Jesenskega sejma v Komendi je obiskovalcem približati in predstaviti rejo izbranih pasemskih konj v Sloveniji.

Predstavitev varnega dela z motorno žago na spodnjem (jugovzhodnem delu) sejma. Predstavitve bodo objavljene na predstavitvenem prostoru. Organizator Zavod za gozdove Slovenije

Glasbeni gostje na sejmu

15.00     Veselo popoldne z Godbo Komenda – kapelnik Peter Šala – Glasbeni sprehod po sejmu s krajšimi nastopi pri razstavljavcih in daljši nastop pri glasbenem šotoru (pri vhodu na sejem).

21.00     Zabavni program v šotoru ob parkirišču (pri vhodu na sejem). Za najbolj nori sobotni sejemski žur bosta poskrbela Ansambel STIL in Skupina TEQUILA.

Nedelja, 14. oktober 2018

(sejem je odprt od 9.00 do 18.00)

Razstava konj – predstavljeni bodo Slovenski hladnokrvni konj, Posavski konj, Haflinški konj in Lipicanski konj

Program predstavitev bo strokovno povezoval strokovni vodja DPO v konjereji Doc. dr Matjaž Mesarič, DVM.

  • 9.00 predstavitev konj
  • 11.00 predstavitev konj
  • 14.00 predstavitev konj

Predstavitev varnega dela z motorno žago na spodnjem (jugovzhodnem delu) sejma. Predstavitve bodo objavljene na predstavitvenem prostoru. Organizator Zavod za gozdove Slovenije

Zabavno popoldne na sejmu z ansambli v šotoru ob parkirišču pri vhodu na sejem. Nastopili bodo narodno zabavni ansambli:

  • od 12.00 do 14.00 ansambel STOPAR
  • od 14.00 do 16.00 ansambel VIHARNIK
  • od 16.00 do 18.00 trio HODNIK

Na sejmu bo obiskovalce čakala tudi pestra in kvalitetna gostinska ponudba. Parkiranje bo možno tudi v Poslovni coni Komenda (Žeje pri Komendi), kjer bo poskrbljeno za redne, brezplačne vožnje iz Poslovne cone na sejem v Komendo in nazaj. Vstop na sejem je prost.

Vstopnina za večerni zabavni program – petek in sobota: 5 EUR (tel.: 041 660 485, 041 591 660).

Več o 23. Jesenskem Kmetijsko obrtnem sejmu Komenda si lahko preberete na povezavi tukaj.

Naročnik oglasa: Konjeniški klub Komenda

Komentarji uporabnikov
Tagi