V Zdravstvenem domu Domžale na voljo različna cepljenja

Zdravstveni dom Domžale v cepilni ambulanti ponuja več vrst cepljenj, ki so namenjena ohranjanju zdravja posameznikov in skupnosti. Na voljo so cepljenja proti sezonskim nalezljivim boleznim, pa tudi dolgotrajnejšim grožnjam, kot je klopni meningoencefalitis.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME)

Cepljenje proti KME je v letu 2024 brezplačno za odrasle, rojene med letoma 1970 in 1977, ter otroke, rojene med letoma 2016 in 2023. Ostali lahko prejmete cepivo samoplačniško po ceni 25 € za otroke in 28 € za odrasle. Cepljenje vključuje tri odmerke, prvi dva se prejmeta v razmiku enega do treh mesecev, tretji pa v petih do dvanajstih mesecih.

Za občane občine Mengeš, Moravče, Domžale in Trzin so na voljo še brezplačne doze. In sicer:

Cepljenje proti sezonski gripi

Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Cepljenje je priporočljivo vsako sezono, saj se virusi gripe spreminjajo, kar zahteva prilagoditev cepiv. Cepljenje otrok, mlajših od devet let, zahteva dva odmerka, če so cepljeni prvič.

Cepljenje proti COVID-19

Posodobljeno cepivo Comirnaty JN.1 je na voljo predvsem za ranljive skupine, vključno s starejšimi od 65 let in kroničnimi bolniki. Cepljenje je brezplačno za vse z urejenim zdravstvenim zavarovanjem in se lahko opravi sočasno s cepljenjem proti gripi.

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Na voljo sta dve vrsti pnevmokoknega cepiva: 13-valentno cepivo po ceni 46,50 € in 20-valentno cepivo po ceni 86 €. Cepljenje je brezplačno za osebe nad 65 let s pridruženimi boleznimi, kar določi osebni zdravnik.

Cepljenje proti oslovskemu kašlju

Nosečnicam je priporočeno cepljenje proti oslovskemu kašlju od 24. tedna nosečnosti dalje. Cepljenje je brezplačno in se opravi s kombiniranim cepivom, ki vsebuje zaščito tudi proti davici in tetanusu.

Cepljenje proti RSV

Cepljenje proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) je priporočeno nosečnicam med 24. in 36. tednom nosečnosti. Za njih je cepivo brezplačno, ostalim pa je na voljo po ceni 194 € za en odmerek.

Cepljenje proti HPV

Cepljenje proti humanemu papilomavirusu (HPV) je brezplačno za zamudnike, stare od 12 do 26 let. Shema cepljenja vključuje dva ali tri odmerke, odvisno od starosti. Za odrasle med 27. in 45. letom starosti je cepivo na voljo samoplačniško po ceni 71 € za odmerek.

Praktične informacije: Naročanje na cepljenje poteka od torka do četrtka, med 8. in 14. uro, preko telefona ali e-pošte. Cepljenje se plačuje izključno z bančno kartico. Pri obisku je potrebno imeti zdravstveno izkaznico in cepilno knjižico

Naročanje nosečnic za cepljenje je možno pri izbranih ginekologih in naročanje za cepljenje proti pnevmokoknih okužbah je možno pri izbranem osebnem zdravniku.

Priprava na cepljenje:

Pred cepljenjem obvestite zdravstveno osebje o morebitnih alergijah, preteklih boleznih in vašem trenutnem zdravstvenem stanju. Ob prihodu prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in cepilno knjižico, če jo imate.

Po cepljenju se lahko pojavijo blagi stranski učinki, kot so bolečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol ali povišana telesna temperatura. V primeru hujših simptomov nemudoma kontaktirajte zdravnika.

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite pred različnimi nalezljivimi boleznimi. Poskrbite za svoje zdravje in se cepite pravočasno!

Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

Tagi