Podjetniški festival za tretje življenjsko obdobje

Kako legalno zaslužiti kakšen evro v vlogi upokojenca? Katere knjige, kateri mentorji me lahko spodbudijo na podjetniški poti, ko sem v »penzionu«? Odgovore na ta in podobna vprašanja bodo upokojenci lahko poiskali skupaj s strokovnjaki na Festivalu podjetništva za tretje življenjsko obdobje.

Obrtna zbornica Domžale v sodelovanju z Občino Domžale, ki s finančnimi sredstvi podpira razvoj podjetnosti v občini, vabi na Podjetniški festival za tretje življenjsko obdobje.

Medgeneracijsko povezovanje in dvosmerni prenos znanj v Domžalah niso le besede, ampak ju bodo konkretno udejanjali v prvem tednu junija, ko bo na petih zaporednih dogodkih priložnost za praktičen prenos znanja in razprave. Na tamkajšnji Obrtni zbornici Domžale so se odločili, da bodo vsak dan med 6. in 10. junijem omogočali starejšim izobraževanje in informiranje s  področja podjetništva.

V Domžalah, ki se lahko pohvalijo z najstarejšo obrtniško in podjetniško tradicijo v Sloveniji, živi več kot šest tisoč upokojencev. Med njimi so mnogi še delovno ali ljubiteljsko aktivni, večina pa jih ni, oziroma o tem zgolj razmišlja, kot se je pokazalo na prvem tovrstnem festivalu v letu 2019.

Zato so v sodelovanju z Občino Domžale naredili premišljen nabor dogodkov:

  • V ponedeljek bodo odprli podjetniško in pravno svetovalnico na temo legalnega opravljanja dela za starejše. Specializirane svetovalke Obrtne zbornice Domžale pa jim bodo na voljo tudi za druga pravna vprašanja, ki jih zadevajo.
  • Torek bo namenjen vprašanju, kako biti aktiven in podjeten v tretjem življenjskem obdobju. Ker zgledi vlečejo, bosta o tem v živo spregovorila Andrej Počivavšek in Branka Bizjan, oba izjemno aktivna upokojenca številnih talentov in na mnogih področjih.
  • V sredo se bodo starejši lahko od mlajših učili, kako uporabljati pametni telefon (za naročanje k zdravniku, plačevanje položnic, pošiljanje elektronske pošte …),v  četrtek se bodo na okrogli mizi z gosti soočali z izzivi in priložnostmi, ki jih prinaša staranje, v petek pa se bodo lahko podružili v Prvi podjetniški knjižnici, kjer bodo lahko spoznali kakšne nove knjige (in prijatelje) in (še enkrat povprašali, če kaj med tednom ni bilo dovolj jasno.

Obenem bodo na domžalski zbornici ustanovili mentorski klub za prenos znanj med generacijami.

Dogodek, ki postaja tradicionalen, je za udeležence brezplačen.

Zakaj festival?

V Domžalah si prizadevajo za prenos izkušenj in znanj ter za vzpostavitev medgeneracijskega sodelovanja. Želijo postati most med podjetništvom, mladimi in starejšimi ter njihovimi podpornimi organizacijami. Zavedajo se priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje s starejšimi, in dragocenih znanj, ki se izgubljajo zaradi pomanjkanja posluha. Hkrati pa se zavedajo izzivov, ki jih prinaša 3. življenjsko obdobje, tako na področju osamljenosti, izključenosti, novih tehnologij, psihofizičnega zdravja in nizkega standarda.

Festival se bo odvijal med 6. in 10. junijem vsak dan od 10. do 13. ure v prostorih Obrtne zbornice Domžale na Viru. Več o vsebini si lahko preberete tukaj.

Obrtna zbornica Domžale in Občina Domžale

 

Tagi