Odpoved nedeljskega programa 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Zaradi slabe vremenske napovedi so bili organizatorji prisiljeni odpovedati celotni nedeljski program 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku (nedelja, 10. september 2017). Kljub celoletnim pripravam na ta velik in pomemben dogodek, so morali sprejeti to tudi za organizatorja neljubo odločitev.

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik so povedali, da so se za ta skrajni ukrep odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke ne morejo zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve. Dež lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego: »Ocenili smo, da bomo tako najbolje zavarovali našo dediščino, ki ji je ta festival posvečen. Dež bi lahko poškodoval tudi tehnično opremo, zato smo morali odpovedati tudi ostali program. Prepričani smo, da je to za vse skupaj najboljša odločitev, hkrati pa se vsem opravičujemo za morebitne nevšečnosti.«

Še vedno pa so obiskovalci vljudno vabljeni na spremljajoče razstave, ki jih še vedno lahko obiščete. Do 30. septembra bo v Galeriji Miha Maleš razstava »Z zlato nitjo stkano«, ki je plod raziskovanja in usklajevanja ter nato samega krojenja in šivanja kostumov. Andreja Stržinar je namreč na osnovi zgodovinskih virov čimbolj avtentično sešila oblačila kot so jih nosili naši predniki v sredini 19. stoletja. V Galeriji Dika si lahko še prihodnji konec tedna ogledate razstavo »Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant!« Do 9. oktobra pa bo odprta razstava Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc in sicer si jo obiskovalci lahko ogledajo v času uradnih ur v Občini Kamnik.

Današnji program, 9. septembra, ostaja nespremenjen.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Primož Hieng
Tagi