Napovedujemo: Pogovor z nekdanjo varuhinjo človekovih pravic

»Človekove pravice se začnejo v lokalnih skupnostih«

Ob dnevu človekovih pravic bo v ponedeljek, 11. decembra 2023, ob 11. uri na Občini Domžale v sejni sobi potekal pogovor županje mag. Renate Kosec z nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer.

“Kje, konec koncev, se začenjajo človekove pravice? V majhnih krajih blizu doma – tako blizu in tako majhnih, da jih ni mogoče videti na nobenem zemljevidu sveta. Kljub temu so svet posameznika; soseska, v kateri živi, šola ali fakulteta, ki jo obiskuje, tovarna, kmetija ali urad, kjer dela. To so kraji, kjer vsak moški, ženska in otrok išče enako pravico, enake možnosti in dostojanstvo brez diskriminacije. Če te pravice nimajo pomena tam, nimajo pomena nikjer drugje. Brez zavzetega državljanskega delovanja za njihovo zaščito v bližini doma bomo zaman iskali napredek v širšem svet,” je dejala borka za človekove pravice Eleanor Roosevelt. 

Vlasta Nussdorfer je pomembno zaznamovala področje človekovih pravic. V svoji dolgoletni karieri je nekdanja varuhinja človekovih pravic, med drugim tudi svetovalka nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja, naletela na premnoge primere zlorab in si prizadevala za njihovo reševanje. Z Občine Domžale so nam sporočili, da bosta na pogovoru »Človekove pravice se začnejo v lokalnih skupnostih« z županjo mag. Renato Kosec in udeleženci dogodka spregovorili o neodtujljivosti in univerzalnosti človekovih pravic, ki veljajo za vse in o njihovi samoumevnosti.

Miha Ulčar

 

Tagi