Dobrodelni koncert ob 30-letnici Kulturnega društva Jože Gostič Homec

Kulturno društvo Jože Gostič Homec vabi na praznovanje 30-letnice društva, ki jo bodo obeležili z dobrodelnim koncertom ansambla The Riverbend. Dobrodelni koncert bo potekal v soboto, 26. avgusta 2023, ob 19. uri na športnem igrišču pred homško šolo. Zbrani prispevki bodo namenjeni odpravljanju posledic nedavnih poplav v KS Homec Nožice.

Kulturno društvo Jože Gostič Homec je bilo ustanovljeno leta 1993 in tako v letošnjem letu praznuje 30-letnico delovanja. V tem obdobju je s svojim delom obogatilo družabno življenje kraja ter s svojo dejavnostjo bogato zaznamovalo kulturno podobo bližnje in širše okolice. V društvo, ki deluje na območju Nožic, Homca in Preserij je včlanjenih preko 50 članov, ki jih združuje ljubezen in pripadnost ljubiteljski kulturi. Društvo skozi celo leto pripravlja številne tradicionalne in priložnostne prireditve (igre, predavanja, tematski večeri, razstave, publikacije …), s katerimi ohranja kulturno tradicijo kraja, z mednarodnim festivalom Gostičevi dnevi pa svoje ime razširja tudi preko lokalnih meja. S svojim bogatim, raznovrstnim, predvsem pa kvalitetnim programom, povezuje utrip kraja in krajane med seboj, kar se odraža s številnim obiskom prireditev in njihovo odmevnostjo tudi v medijskem prostoru.

Konec leta 2021 je društvo realiziralo največji in najzahtevnejši projekt v zadnjem obdobju. Skupaj z Društvom Peter Naglič Šmarca je izdalo obsežno in bogato monografijo Pod Homškim hribom. V knjigi je predstavljena zgodovina krajev pod Homškim hribom, vasi Šmarca, Nožice, Homec in Preserje. Besedilo je opremljeno z izjemno fotografsko zapuščino Petra Nagliča, krajevnega fotografa in kronista ter enkratnimi, najnovejšimi panoramskimi posnetki krajev, ki jih je s pomočjo sodobne tehnologije izdelal Toni Iglič. Zaradi izrednega zanimanja javnosti in ker je bila celotna naklada v kratkem času razprodana, društvo v letošnjem letu pripravlja drugo, dopolnjeno izdajo, posvečeno 30. obletnici ustanovitve Kulturnega društva Jože Gostič Homec. Izid knjige v nakladi 400 izvodov je predviden v jesenskem času.

Vabljeni v soboto, 26. avgusta 2023, ob 19. uri na dobrodelni koncert z ansamblom The Riverbend, ki bo potekal na igrišču pred homško šolo.

Miha Ulčar; Foto: KD Jože Gostič Homec

 

Tagi