Zakaj je pomembno, da otroci že v zgodnjem otroštvu začnejo preživljati čas v naravi?

CZM Domžale lepo vabi na drugo letošnje predavanje o gozdni pedagogiki, na katerem boste lahko v praksi preizkusili nekaj metod, ki jih lahko izvajate z otroci do 12 leta starosti. Predavanje bo potekalo v torek, 4. oktobra 2022 ob 17:00 v gozdu Šumberk v Domžalah. Točna lokacija zbora bo udeležencem sporočena naknadno.

Današnji otroci imajo v zadnjih desetletjih vedno manj stika z naravo, mnogo manj, kot so ga imeli njihovi starši. Na prvi pogled nam narava ponujata blatne in neravne poti, klope, vročino poletnih dni ali zimski mraz in jo je težko primerjati s kratkočasjem v zaprtih prostorih. In vendar, kaj so tiste prednosti naravnih okolij, ki spodbujajo otrokov razvoj? Kako si razlagamo trditev, da so otroci, ki odraščajo v naravi bolj srečni in miselno bolj sposobni

Predavanje je namenjeno staršem, pedagoškim strokovnim delavcem in vsem, ki jih to področje zanima. Potekalo bo kot doživljajski sprehod v naravi, kombiniran z razlago strokovnih izhodišč in praktičnih aktivnosti gozdne pedagogike.

Izvajalka bo mag. Natalija Györek, ki se ukvarja s strokovnim razvojem področja gozdne pedagogike. Predstavila bo, kako preživljanje časa v naravi in prosta igra zunaj koristi razvoju otrok v predšolskem in zgodnjem šolskem obdobju in zakaj je pomembno, da otroci že v zgodnjem otroštvu začnejo preživljati čas v naravi.

Na sprehodu in predavanju boste spoznali:

  • zakaj današnji otroci in tudi starši potrebujejo naravo in preživljanje prostega časa v naravnih okoljih
  • prednosti preživljanja časa v naravnih okoljih
  • kakšen je vpliv narave na otrokov celostni razvoj in kaj lahko pri tem naredimo sami
  • prednosti gibanja in igre v naravnih okoljih

V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na teden kasneje. Predavanje je brezplačno. Največje število udeležencev je 20, prijave sprejemajo na elektronski naslov info@czm-domzale.si in na telefonski številki 040 255 568.

Petra Petravič; Foto: CZM Domžale/canva.com

Tagi