58. Pivo in cvetje: z vlakom od Boney M. do Joker Out

Za vikend bo Laško pričakalo verjetno največ gostov v celem letu. V mestu bo namreč potekala že 58. edicija festivala Pivo in cvetje. Letošnji festival zaznamuje odločitev organizatorjev, da bodo morali obiskovalci sicer prvič v zgodovini festivala za vstop plačati vstopnino, ki znaša v predprodaji 12 EUR za posamezni dan oziroma 20 EUR za petek in soboto.

Letošnje glasbeno obarvano dogajanje bo na laških deskah otvoril Žan Serčič, za njim pa se bodo v petek, 14. julija, zvrstili še Magnifico, Big Foot Mama, Dejan Dogaja z bandom, Jan Plestenjak in Polkaholiki. Tuja poslastica, ki jo bodo organizatorji lansirali publiki, je letos Boney M., ki je v zadnjem letu znova posegla visoko po glasbenih lestvicah zaradi mnogterih inačic njihove razvpite pesmi Rasputin.

Letošnji povratniki so poleg skupine Joker Out še Šank Rock, ki je lani obeleževala 40. obletnico delovanja. (Foto: pivo-cvetje.si)

V soboto se bo nadaljevala konkretna glasbena scena, saj bodo po Savinjski dolini odmevali toni Alye, BQL, Šank Rocka in skupine Elvis Jackson. Festival bosta sklenila nastopa Joker Out in Luke Basija, ki bosta obiskovalce zabavala vzporedno na dveh glasbenih odrih – Zlatorog in Burin –, ki so jih Laščani pripravili za glasbene zvezde. Bo pa to samo glasbeni pečat festivalskega dogajanja, medtem ko v nedeljo ob 17.00 v Laškem obljubljajo še Parada Laško Pivo in cvetje, ki se bo odvila po mestnih uličicah in ki obljublja udeležbo pivovarskih starodobnikov, pihalnih godb, mažoret in številnih drugih skupin, povezanih z laško zgodovino.

Organizatorji so Joker Out precej smiselno uvrstili na konico dogajanja, tako da bodo morali vsi njihovi privrženci (na najbolje?) počakati do samega konca. (Foto: pivo-cvetje.si)

Prvi, Zlatorog, bo postavljen neposredno ob Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško, medtem ko bo oder Burin dobrih 300 metrov stran na Aškerčevem trgu.

Tokrat je še posebna pažnja posvečena logistiki – zadolženi za festival na svojih spletnih straneh opozarjajo, kako in kje se pod kakšnimi pogoji sme kampirati, kje je, kolikor se v Laško odpravljamo z avtom, možno parkirati, še večjo težo pa pripisujejo vlakom, s katerimi se je do Laškega možno zapeljati povsem brezskrbno in z bistveno manjšim odtisom CO2.

Trajnostni pogled na festival se izraža tudi v plačljivih kozarcih. Le-ti bodo na razpolago v zameno za kavcijo v višini 2 EUR, pri čemer se bodo obiskovalci lahko odločili, ali kozarec kot spominek odnesejo domov ali pa ga ob koncu prireditve vrnejo. (Foto: pivo-cvetje.si)

Vas bo pa, če želite festival doseči po tirnicah Slovenskih železnic, to stalo dodatne 4 EUR. Pri SŽ smo se pozanimali, kolikor na tej relaciji velja tudi subvencionirana študentska vozovnica oziroma brezplačna integrirana vozovnica, namenjena upokojencem, in je odgovor deloma pritrdilen, saj pojasnjujejo, da so redne linije za imetnike navedenih vozovnic brezplačne, izredne pa ne. Redne je možno preveriti na spletnih straneh Slovenskih železnic, izredne so objavljene na festivalski spletni strani.

Organizatorji obljubljajo, da bo letos več kot legendarno, v kar ob predpostavki izbora nastopajočih in razmeroma ugodni ceni piva, ki je letos določena pri 3 EUR za pol litra, ne gre resno dvomiti.

Avtor: Rok Učakar Grašič

 

Tagi