Občinska zaščitno-reševalna vaja “Domžale 2019”

V petek, 4. oktobra 2019, med 10. in 12. uro bo na več lokacijah v občini Domžale potekala zaščitno-reševalna vaja “Domžale 2019”. Na vaji, ki bo imela predpodstavko, da je občino Domžale zajel potres, bodo sodelovale vse enote, ki so vključene v sistem zaščite in reševanja v občini Domžale. Zaščitno-reševalno vajo z imenom “Domžale 2019” je pripravil Štab civilne zaščite občine Domžale in sicer z namenom, da se preveri aktiviranje, mobiliziranje, pripravljenost in usposobljenost izvajalcev zaščite, reševanja in pomoči v občini, s poudarkom na pripravljenost na nesreče v osnovnih šolah Preserje pri Radomljah, Dob in Domžale – podružnica Ihan.

Zaščitno-reševalna vaja “Domžale 2019”

Zaščitno-reševalna vaja “Domžale 2019”, se bo izvedla ob predpostavki, da občino Domžale prizadene potres VIII – IX stopnje po evropski potresni lestvici EMS. Posledice potresa v takem primeru bi obsegale splošen preplah med prebivalstvom, šibkejše zgradbi bi se lahko porušile, medtem, ko na dobro grajenih nastanejo resne poškodbe (večji podori sten, delno uničenje konstrukcij). Ob navedenih predvidenih posledicah lahko poleg rušitev pričakujemo tudi najrazličnejše izredne dogodke v vzgojno izobraževalnih ustanovah na območju občine Domžale.

Scenarij vaje je nekakšno logično nadaljevanje izvajanja scenarija vaje “Domžale 2012” in “Domžale 2017”, kjer so bile aktivnosti enot sistema ZiR usmerjene v organizacijo in izvedbo reševanja in oskrbe prebivalstva v civilnem in industrijskem okolju, tokrat se bodo aktivnosti enot fokusirale na reševanje verjetnih posledičnih dogodkov v vzgojno izobraževalnih ustanovah, v okviru scenarija pa se bo izvedlo tudi posredovanje enot na mlinu v Homcu, kjer se bo urilo postopke reševanja izpod ruševin in iz višin. Na vaji se bo preverjalo sistem obveščanja in aktiviranja enot sistema ZiR občine Domžale, stanje usposobljenosti in opremljenosti enot sistema ZiR, predvsem pa sposobnosti ukrepanja reševalnih enot sistema ZiR občine ter urilo taktične postopke reševanja tovrstnih dogodkov.

Vaja se bo izvedla v petek, 4. oktobra 2019, s pričetkom ob 10. uri in sicer na treh osnovnih šolah na območju občine Domžale in mlinu na Homcu. Predviden zaključek vaje je ob 12. uri, ko bodo na zadnji delovni točki vsi poškodovani rešeni, oskrbljeni s PNMP in prepeljani v medicinsko oskrbo (na lokacijo Češminov park).

Na lokacijah, kjer bo potekala vaja (OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Dob, POŠ-Ihan, mlin na Homcu, Češminov park Domžale), se bo med 10. in 12. uro nahajalo večje število enot sistema zaščite in reševanja, zato velja opozorilo vsem udeležencem v prometu, da so še posebej previdni ter naj upoštevajo navodila rediteljev, ki bodo skrbeli za varovanje izvedbe vaje.

Oktober mesec požarne varnosti “Za požarno varnost v večstanovanjskih stavbah skrbimo vsi!”

Mesec oktober je vsako leto poimenovan tudi mesec požarne varnosti, saj v tem mesecu gasilci ter tudi drugi pripadniki sistema civilne zaščite in reševanja pripravijo preventivne aktivnosti, s katerimi želijo ljudi ozaveščati o nevarnostih, ki smo jim dnevno izpostavljeni. Obenem v mesecu oktobru potekajo tudi številne gasilko-reševalne vaje, prikazi, dnevi odprtih vrat, obiski šol, vrtcev … Letošnja nosilna tema meseca varstva pred požari je namenjena požarni varnosti v večstanovanjskih stavbah. Z osrednjo letošnjo temo želijo lastnike in uporabnike stanovanj v večstanovanjskih stavbah opomniti na pomen požarne varnosti. Zanjo je treba poskrbeti v skupnih prostorih, na zunanjih površinah in v stanovanjih. Določene naloge s področja varstva pred požarom morajo izvajati tudi upravniki, kot pooblaščenci etažnih lastnikov.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, Štab civilne zaščite občine Domžale

 

Tagi