Na domžalski obrtni zbornici dosegljivi 24/7 za pomoč podjetnikom in obrtnikom

Trenutna situacija v državi nima vpliva le na naše zdravje in družabno vprašanje, temveč že ima vpliv na gospodarstvo in bo v prihodnosti imela velik še večjega. Zato smo se obrnili na direktorico Območne obrtne zbornice Domžale, gospo Karolino Kalan, da nam predstavi trenutno situacijo. Povedala nam je tudi, da danes zbirajo naročila domžalskih podjetnikov za nakup zaščitne opreme.

Intervju, ki je glede na situacijo potekal kar po telefonu, sva začeli z vprašanjem, kaj so bili prvi ukrepi domžalske zbornice na področju pomoči domžalskim podjetnikom. “Naše prioritetno poslanstvo je ščititi domžalske obrtnike in podjetnike. Prav v teh časih namreč lahko izkusimo pravi smisel pregovora, da prijatelja spoznaš v nesreči. Domžalska obrtna zbornica je edina zbornica v Republiki Sloveniji, ki v teh težkih časih ni omejila uradnih ur, temveč jih je raztegnila. Po telefonu smo namreč dosegljivi 24 ur na dan, 7 dni na teden. Naša odzivnost je tri minute.”

Ukrep je bil med podjetniki sprejet s širokimi rokami, saj v teh časih vsi iščemo odgovore na izzive, s katerimi se soočamo. Da je zaupanje domžalskih obrtnikov in podjetnikov v zbornico veliko, dokazuje statistika klicev – gospa Kalan je tako v prvih treh urah objave dosegljivosti številke prejela 81 klicev, njena sodelavka pa 50. “Kličejo že pred šesto uro zjutraj, vendar jih popolnoma razumem. Nekateri celo noč bedijo in razmišljajo, kako rešiti situacijo. In to so prave življenjske, težke situacije!”

Eden izmed ukrepov je bila tudi zagotovitev pomembnih informacij na spletu. Na spletni strani Območne obrtne zbornice Domžale tako najdete zavihek “koronavirus”, kjer vsako uro objavljajo ažurne informacije na tem področju. Prav tako lahko najdete njihov profil na Facebooku, kjer vsakodnevno objavljajo novice.

Izzivi podjetnikov v teh časih so izjemno veliki in resni

Težave, s katerimi se soočajo obrtniki in podjetniki, so zelo raznolike in tudi izjemno težke. Gospa Kalan je tako izpostavila težave samozaposlenih, ki so izgubili del ali pa cel prihodek, plačati pa morajo vse prispevke in tudi plače zaposlenih. Takšnim podjetnikom predvsem svetujemo z informacijami glede stroškov in kako lahko ukrepajo. Klicalo jih je tudi veliko avtoprevoznikov – nekateri se soočajo s težavami zaradi zaprtih meja, drugi z izgubo dela. “Imeli smo primer prevoznika, ki vozi teste za koronavirus. S takšnimi komuniciramo predvsem tako, da jim podajamo informacije glede zaprtja meja in cest. V stiku smo s Slovensko policijo in carinki, tako da so naše informacije ažurne. V teh časih so informacije res ključne, saj se situacija ves čas spreminja.”

Po drugi strani pa so se mnogi prevozniki zaradi zaprtja šol, vrtcev in prepovedjo javnega potniškega prometa soočili z izgubo dela. Primer je gospod, ki ima na plačilni listi devet prevoznikov, kar pomeni, da mora na koncu mesca zagotoviti 25.000€ izključno za plače (malice, prevozi, itd.). Avtobusi bodo kmalu potrebovali menjavo gum in drugih stroškov je še ogromno. “Kako naj to financiram na daljši rok, če je prihodek nič,” se glasijo vprašanja, ki jih prejemajo na obrtni zbornici. Pri njih tudi aktivno dela pravna služba, ki zagotavlja, da so odgovori podjetnikom pravno podkrepljeni.

Karolina omeni tudi primer gospe, ki prodaja na ljubljanski tržnici tekstilne izdelke in je sedaj izgubila ves prihodek. “Niso le finance težava, temveč se bodo ljudje srečali tudi s psihološkimi problemi in kot družba bomo morali to kmalu reševati.”

“Najslabše za državo bi bilo, da se večji del samozaposlenih odloči za zaprtje svojega s.p. in se prijavijo na Zavodu kot brezposelni”

“Cenim ukrepe Občine Domžale in državne ukrepe. Nova vlada je stopila v zelo težko situacijo in vesela sem njihove ažurnosti na področju pomoči podjetnikom, ki se pripravlja v sklopu novega zakona, ki naj bi bil sprejet že jutri.” Vlada je že sprejela zamik datuma za oddaji bilanc in letnih poročil ter odlok plačila davkov za do dve leti. Prav tako so poenostavili postopke pri vlogah za oprostitev davka ali za njegovo plačilo na več obrokov.

“Vendar to ni dovolj! Potrebni bodo večji ukrepi. Zelo pozitivna je poteza francoskega predsednika, ki je državljanom oprostil plačilo položnic elektrike in komunale. Takšni in mnogi drugi ukrepi iz tujine so všečni, vendar se zavedam realnosti slovenskega proračuna. Vseeno pa upamo in apeliramo na državo za večjo pomoč samozaposlenim. Najslabše za državo bi namreč bilo, da se večji del samozaposlenih odloči za zaprtje svojega s.p. Zakon omogoča osebi, ki je imela dve leti odprt s.p., da se prijavi na Zavod za zaposlovanje kot brezposelen in dobiva socialno pomoč. Naša država si v teh časih ne sme privoščiti izgube delovnih mest.”

“Vem, da bomo zmogli!”

“Vsekakor se mi zdijo pozitivne besede ministra Počivalška, ki obljublja ukrepe tudi na bančnem področju. Ne le podjetnikom, temveč tudi fizičnim osebam, bi odlogi kreditov in lizingov v tem času pomenili ogromno. Sploh za osebe, ki bodo zaradi okoliščin zgolj prejeli 50% svoje plače. Prepričana sem, da se je država iz gospodarske krize v letu 2008 ogromno naučila, kar nam bo koristilo v časih, ki prihajajo. Ker sem prej delala v medijih, sem obdržala navado, da redno spremljam informacije. Vesela sem naše državne ažurnosti in se za prihodnost ne bojim. Situacija je resna, vendar verjamem, da bomo skupaj zmogli. Vem, da bomo pomagali ljudem.”

Ukrepi prihajajo: po besedah finančnega ministra Andreja Širclja je vlada danes sprejela odlok, po katerem se bodo gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki in kmetje, ki opravljajo dejavnost, lahko dogovorili za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za obdobje 12 mesecev.

Pogovarjali sva se tudi o tem, da bo svet “po koroni” drugačen. Da pred kratkim nihče ne bi verjel, da se v letu 2020 svet lahko tako ustavi. “Prepričana sem, da bomo pridobili nova znanja, odprle se bode nove tržne niše. Na določenem področju bo verjetno več dela od doma, saj je okolje bolj prijetno, video klici pa ti dajejo stik s soljudmi. Prav morda pa se zgodi tudi, da se zavemo, da se je svet prej prehitro vrtel in da naredimo tudi nek premislek na področju filozofije življenja.”

Pomoč pri pridobivanju zaščitne opreme

Njihov zadnji, današnji ukrep je pomoč podjetnikom na področju pridobivanja zaščitne opreme. Na njihovi spletni strani lahko izpolnite obrazec za naročilo zaščitne opreme. To velja za vse podjetnike v naši občini in ne le člane.

Trenutno zagotavljajo servis za vse občane in ne le svoje člane, prav tako pomagajo tudi ljudem, ki kličejo iz drugih občin. Kot je gospa Kalan rekla v začetku – pravega prijatelja spoznaš v nesreči in očitno je nekaj takšnih na naši domžalski obrtni zbornici. Hvala za vaše delo!

Avtor: Ajda Vodlan; Foto: Miha Ulčar

 

Tagi