Na dnevu odprtih vrat v CČN Domžale – Kamnik gostili 500 obiskovalcev

Udeleženci izbrali tudi zmagovalca natečaja Življenje v kapljici vode

Na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik so v soboto, 18. maja 2019, organizirali DAN ODPRTIH VRAT, ki se ga je udeležilo okoli 500 obiskovalcev iz občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerklje na Gorenjskem. Udeležence sta uvodoma nagovorila župan Občine Domžale Toni Dragar in direktorica CČN Marjeta Stražar, na prireditvi pa so razglasili tudi zmagovalca natečaja Življenje v kapljici vode, s katerim želijo v čistilni napravi ozaveščati  prebivalce ter jih spodbujati k odgovornemu ravnanju z odpadno vodo. Med štirimi finalisti je občinstvo za zmagovalca izbralo animirani film »TV BLUB izredne novice« avtorice Irene Režek, ki je po mnenju udeležencev na najbolj razumljiv in inovativen način predstavil pomembnost čiščenja onesnažene vode na čistilni napravi.

Za uvod v kulturno obarvani program je z zelenimi melodijami poskrbela Godba Domžale, z vodnimi akrobacijami pa gasilci iz PGD Študa in PGD Ihan. V nadaljevanju so s svojim atraktivnim nastopom navdušile še domžalska plesna skupina Sovice ter pevki Eva Hren in Irena Yebuah Tiran, ki je dogodek tudi povezovala.

”Da je voda kot mikroskop narave, je pomembno sporočilo današnjega srečanja,” je uvodoma na prireditvi poudaril Toni Dragar, župan Občine Domžale. ”V odpadni vodi je veliko onesnaževal, ki jih za gospodinjstva in industrijo na sprejemnem območju šestih občin učinkovito čistijo tu na Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik ter tako odgovorno skrbijo za ohranjanje kakovostnih vodnih virov in boljšega ekološkega stanja reke Kamniške Bistrice.” Poudaril je, da je bila odločitev občin za nadgradnjo čistilne naprave, ki je bila pretežno sofinancirana z evropskimi kohezijskimi sredstvi, pravilna, saj ima CČN danes velik vpliv na zmanjševanje obremenjevanja okolja v regiji.

Zbrane je v uvodu pozdravil župan Občine Domžale Toni Dragar (Foto: Klemen Razinger)

Direktorica CČN Domžale – Kamnik Marjeta Stražar je v svojem nagovoru poudarila, da je letošnji dan odprtih vrat v celoti posvečen vodi, ki postaja simbol naraščanja neenakosti v svetu: ”V Sloveniji imamo na srečo dovolj  vode, ki je odlične kakovosti. K temu prispeva tudi nekaj manj kot 100 čistilnih naprav, med katerimi je CČN Domžale – Kamnik ena večjih. Centralna čistilna naprava zagotavlja vse ekološke in druge standarde in kakovostno čisti odpadno vodo. Strošek čiščenja odpadne vode za gospodinjstva je kljub nadgradnji, ki zahteva večje stroške zaradi boljše kakovosti čiščenja, še vedno pod slovenskim povprečjem in med nižjimi stroški v okviru komunalnih storitev.” Dodala je, da čistilna naprava deluje vse dni v letu in zato rabi strokovno in izkušeno podporo, zato se je ob tej priložnosti zahvalila tudi svojim sodelavcem, prisotne pa pozvala k spoštljivemu odnosu do narave, pitne in odpadne vode ter odpadkov.

Direktorica CČN Domžale – Kamnik Marjeta Stražar v svojem nagovoru poudarila, da je letošnji dan odprtih vrat v celoti posvečen vodi, ki postaja simbol naraščanja neenakosti v svetu. (Foto: Miha Ulčar)

V nadaljevanju so nastopile plesalke Športnega društva Sovice iz Domžal, mešano ekipo pa je sestavljalo kar 22 deklet iz njihove otroške, mladinske in članske tekmovalne skupine, ki so s plesno koreografijo prisotne nagovorile z zgodbo o vodni kapljici.

Na prireditvi so zatem razglasili še zmagovalca natečaja Življenje v kapljici vode. Za najboljšega so izbrali animirani film »TV BLUB izredne novice« avtorice Irene Režek (Van Gag), sledili pa so film »Oleolje«, ki ga je pripravila skupina učencev OŠ Marije Vere iz Kamnika, film »Voda« dijakov Srednje medijske in grafične šole Ljubljana ter film »Potovanje račke« družine Zalaznik.

Irena Yebuah Tiran z direktori.co Marjeto Stražar s čestitkami avtorici zmagovalnega filma Ireni Režek ob razglasitvi rezultatov natečaja Življenje v kapljici vode. (Foto: Klemen Razinger)

Gostitelji so za udeležence pripravili zloženko s podatki o procesih, ki potekajo na čistilni napravi,  ter priložnostno darilo, s katerim so želeli simbolično poudariti, da je voda za nas ključnega pomena.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi dve razstavi, in sicer umetniška likovna dela članov Društva paraplegikov Slovenije, ki so jih ustvarili umetniki invalidi, ki rišejo z usti, s svojimi risbami pa so se predstavili tudi učenci iz OŠ Dragomelj. Na stojnicah so pokušino izdelkov iz domačega medu ponujali predstavniki Čebelarskih društev Doba in Domžal.

Sovice so s plesno koreografijo prisotne nagovorile z zgodbo o vodni kapljici. (Foto: Miha Ulčar)

Prisotni so si v nadaljevanju ogledali kratek film o delovanju Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik ter si z osebjem po skupinah ogledali procese čiščenja odpadne vode, tisti najbolj radovedni pa so lahko pogledali tudi pod mikroskop.

Najbolj radovedni so lahko pokukali pod mikroskop. (Foto: Miha Ulčar)

Projekt nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik je bil sofinanciran s kohezijskimi sredstvi Evropske unije, zato je v skrbi za boljše življenje prebivalcev Slovenije tudi Dan odprtih vrat na CČN Domžale-Kamnik vključen v  kampanjo »EU projekt, moj projekt 2019«.

Miha Ulčar; Foto: Klemen Razinger, Miha Ulčar; Video: Jernej Narat; Obdelava: HDV Studio

Tagi