Na 1. podjetniškem punchu o tem, kako lahko prvi stik s craft pivom pripelje do podjetniške priložnosti

Na Območni obrtno – podjetniški zbornice v Domžalah so  v sodelovanju s partnerjema Cene Štupar – CILJ, in Javnim zavodom Sotočje Medvode izvedli “1. podjetniški punch za vas!”, na katerem so gostili Miho Hrovata iz Pivovarne Mister, zmagovalca 1. serije startup dogodkov Štartaj Domžale. Pogovor, ki ga je vodila Mellanie Grudniik, je potekal v sproščenem vzdušju, med  poslušalci je bilo tudi precej mladih, ki se bodo ali pa so se že podali na prve korake samostojnega podjetništva. 

Dogodek, ki je potekal na Območni obrtni zbornici Domžale je bil v prvi vrsti namenjen vsem, ki jih zanima podjetništvo, imajo polno idej in ne vedo kako naprej. Ali pa jih je zanimalo, kako lahko prvi stik s craft pivom pripelje do podjetniške priložnosti. Ta odgovor so iz prve roke dobili od Mihe Hrovata, ki je pivo Mister začel pripravljati v domači kuhinji, kmalu pa je eksperiment eksplodiral – v pozitivnem pomenu besede, saj mladi in samozavestni podjetnik komajda obvladuje naročila. Kaj ga dela drugačnega? Kako lahko diplomant ruščine in filozofije tako igraje obvladuje svet posla in številk?

Vse se je začelo, ko je kot 20-letni študent poskusil svoje prvo pivo iz mikropivovarne. Do takrat piva  sploh ni pil. Pijačo je poznal kot grenko gazirano vodo. Tistega večera pa se mu je predstava o pivu podrla. Prvič je zaznal sadne arome ter neverjetno telo karamelnih sladov. »Če lahko to naredijo oni, lahko to naredim tudi jaz,« si je rekel in kupil svoj prvi komplet za varjenje piva. Ko je Miha prvič okusil pivo se je zaljubil v njegov okus in vonj, tako da je še isti dan na spletu poiskal informacije, kako izdelati svoje lastno pivo. Najprej je pivo kuhal za lastno uporabo in za prijatelje, kmalu pa se je moral majhnega eksperimenta lotiti resneje, saj je bilo po njegovem pivu vedno več povpraševanja. S svojim pivom je uspel tudi na tekmovanju slovenskih pivovarjev, kjer so ga ocenili kot vrhunskega.

Ker pa je vedel, kaj si od piva želi, je poskušal in poskušal in rezultat je bil enkraten. Zaljubil se je predvsem v arome hmelja, zato je iskal načine, kako bi to v pivu najbolj poudaril. Edini način za to je spoznal v varjenju iz svojih sestavin in po svojih receptih. Tako so začela nastajati prva in samo njegova kvalitetna in odlična piva. Pšenični Ale, ki ga je zvaril za poletje, je bil na slovenskem tekmovanju domačih pivovarjev celo v ožjem izboru za najboljše pivo tekmovanja. Takrat je vedel, da je njegovo pivo zrelo za trg. Sprva za okoliški, zatem pa širši. Želel je, da bi njegovo pivo tako poskusili tudi drugi. Od prvega požirka piva, ki ga je naredil, pa do danes, ko ga vari, je bilo potrebno prebrati ogromno literature, poleg tega pa je moral narediti tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo za pivovarja. Kot pravi Miha, je zelo kreativen tip človeka. Zato v varjenju piva najde možnost ekspresije, ki je podobna kot v umetnosti. Vse niti so pač v njegovih rokah. Tako je zraven od recepta do vizualne podobe.  Njegova želja je, povezati slovenske izdelovalce »craft« piva in jih s pivom Mister popeljati tudi onkraj meja naše Slovenije.

Miha je začel tudi z varjenjem piva Domžalčan, ki bo prišel »na svet« v kratkem. V pogovoru pa je namignil še o enem projektu, ki ga s prijatelji načrtuje in eksperimentira. Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi