Županja mag. Renata Kosec: “Naredimo skupaj korak k čistejši občini Domžale”

Pomlad se počasi prebuja, saj se je narava že pričela krasiti z zelenjem. Še malo in bo vzcvetela ter nas obdarila s tisočerimi barvnimi odtenki. Še predno pa se to zgodi, je prav, da jo očistimo nepravilno odloženih odpadkov, zato vabljeni na občinsko čistilno akcijo “Očistimo Domžale 2023”, ki bo potekala v petek, 24. in soboto, 25. marca 2023.

Odpadki ne rastejo v naravi. Proizvajamo jih ljudje. Kljub vsej ozaveščenosti, da odpadki ne sodijo v naravo, se še vedno najdejo posamezniki, ki odpadke odlagajo nepravilno, ne pa v zato namenjenih zabojnikih za odpadke, da le-ti na koncu končajo tam, kjer jim je mesto. Prav zaradi tega odpadki postajajo vse večji okoljski problem, ki ga lahko ozaveščeni posamezniki rešujemo že na vsakodnevni ravni, kot skupnost pa svoj delček prispevamo na občinski čistilni akciji “Očistimo Domžale 2023”, ki bo potekala 24. in 25. marca. Skupaj bomo našo občino očistili nepravilno odloženih odpadkov in z izvedeno akcijo poskušali prispevati k okoljski ozaveščenosti, dolgoročno pa tudi k spremembam navad ljudi.

O prihajajoči občinski čistilni akciji Očistimo Domžale 2023 smo se pogovarjali z županjo Občine Domžale mag. Renato Kosec, ki se bo čistilne akcije udeležila tudi sama in sicer v petek, 24. marca. Poleg tega bodo na ta dan čistile okolico osnovne šole, vrtci in nekatera društva. Čistilno akcijo bodo v petek začele tudi krajevne skupnosti Pšata Dragomelj in Ihan. Ostale krajevne skupnosti se bodo akciji pridružile v soboto.

Čistilne akcije se bo udeležila tudi županja mag. Renata Kosec, saj je prepričana, da lahko s skupnimi močmi poskrbimo, da bo v naši prelepi občini čim manj odpadkov.

Županja nam je povedala, da je koncept občinske čistilne akcije podoben kot v preteklih letih. Se bodo pa potrudili, da v naslednjih letih po zmožnostih izvedejo konceptualno drugačne čistilne akcije, da bi pritegnili še več ljudi. “Občanke in občane lepo vabim, da se v čim večjem številu vzamejo čas in s svojo udeležbo na letošnji občinski čistilni akciji prispevajo k čistejši in lepši občini Domžale. S skupnimi močmi lahko poskrbimo, da bo v naši prelepi občini, ki nam ponuja obilo možnosti za pristen stik z naravo, čim manj odpadkov. S tem bo naša občina veliko lepša, narava pa bo lahko zasijala v vsej svoji lepoti,” je povedala županja.

Da bo naše okolje čistejše, lahko sami pripomoremo skozi vse leto. Že veliko lahko storimo, da odpadke odlagamo tja, kjer jim je mesto. Lahko pa tudi sami kdaj poberemo kakšen odpadek, če ga zagledamo kje in ga odložimo v koš za odpadke ali zabojnik. Na našem portalu smo v preteklosti že večkrat objavili prispevke o ozaveščenih in dobronamernih občankah in občanih, ki so in še samoiniciativno pobirajo nepravilno odložene odpadke. Nekateri to počnejo med sprehodom po naravi, spet drugi se z vrečko v roki namenoma odpravijo čistit našo okolico.

Da so takšne samoiniciativne akcije občank in občanov več kot na mestu, se strinja tudi županja mag. Renata Kosec, saj je prepričana, da lahko veliko postorimo kot posamezniki že s tem, da vsake toliko časa poberemo kakšen papirček ali drug odpadek in na ta način pripomoremo k lepši občini.

Kot smo že omenili, se bodo v občinsko čistilno akcijo “Očistimo Domžale” vključile vse krajevne skupnosti, ki bodo v sodelovanju s krajani, društvi, šolami in podjetji čistili na posameznih lokacijah.

Več informacij o zbirnih mestih in lokacijah zabojnikih si lahko preberete s klikom na spodnjo povezavo:

 

Na čistilno akcijo pridite primerno obuti in oblečeni. Udeležba na akciji je na lastno odgovornost. Organizatorji ne prevzemajo odgovornosti za morebitne poškodbe in nesreče pri akciji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca

 

Tagi