Vodi vračamo njeno vrednost – utrinki z dneva odprtih vrat CČN Domžale-Kamnik

Na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik je v soboto, 7. oktobra 2023, potekal dan odprtih vrat, kjer so vsem obiskovalcem podrobno predstavili procese čiščenja odpadne vode. Ob 9.30 so udeležence povabili na posebno prizorišče, kjer so se ekipi CČN s kratkimi nagovori pridružili tudi županja in župani, predstavniki občin lastnic. Program so s pevskim nastopom popestrile Študljanske dečve in učenci OŠ Domžale.

K udeležbi na dnevih odprtih vrat so povabili vse uporabnike njihovih storitev čiščenja komunalne in industrijske odpadne vode iz občin Domžale, Kamnika, Trzina, Mengša, Komende in Cerkelj na Gorenjskem, prevozna podjetja, ki na čistilno napravo dovažajo tekoče odpadke, predstavnike medijev in ostalo zainteresirano javnost.

Poleg občank in občanov, ki so si želeli ogledati delovanje centralne čistilne naprave, so se ogledu pridružili še mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, Peter Ložar, župan Občine Trzin, Jurij Kern, župan Občine Komenda, Bogo Ropotar, župan Občine Mengeš, Nataša Sovič iz Agencije za okolje in prostor, dr. Nina Prezelj iz Nacionalnega inštituta za biologijo, Jaka Plečko iz Javnega komunalnega podjetja Prodnik ter podžupan Občine Domžale Borut Ernestl.

Za udeležence so pripravili zloženko o pomembni vlogi njihove čistilne naprave, ki skozi zahtevne tehnološke postopke odpadni vodi in tekočim odpadkom skozi proces čiščenja postopoma vrača njeno vrednost, iz odpadne vode pa pridobiva energijo. Predstavili so nam koncept prihodnje čistilne naprave, ki se bo spremenila v tovarno virov novih strateških surovin, kot je voda za ponovno uporabo, gorivo in fosfor. Tudi občani imajo pri tem pomembno vlogo, zlasti pri ravnanju s tistimi odpadki, ki ne sodijo v hišne odtoke in WC-školjke ter močno obremenjujejo kanalizacijski sistem. Ozaveščeni prebivalci vseh generacij tako pomagajo pri njihovem delu vračanja vrednosti vodi. Udeleženci so ob obisku prejeli tudi priložnostno darilo – kantico za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih, saj ga bodo odslej v posebnem zbiralniku zbirali na vhodu v CČN Domžale-Kamnik.

Vse zbrane je pozdravila direktorica CČN Domžale-Kamnik dr. Marjetka Levstek, ki je opisala delovanje centralne čistilne naprave, bolj podrobno pa so si delovanje le-te obiskovalci ogledali po krajšem kulturnem programu in nagovorih gostov.

Obiskovalci so med ogledom izvedeli, da na CČN Domžale-Kamnik, ki je četrta največja čistilna naprava v Sloveniji, čistijo komunalne, industrijske in padavinske odpadne vode iz šestih občin: Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerklje na Gorenjskem. Ekipa CČN skupaj z lastniki skrbi za redno vzdrževanje tehnološke opreme in stalno nadgradnjo postopkov čiščenja, da bi uporabnikom zagotovila najvišjo možno stopnjo čiščenja ob najnižjih možnih stroških obratovanja. Na čistilno napravo po kanalizacijskem sistemu priteka onesnažena odpadna voda, ki jo morajo skozi tehnološke procese ustrezno obdelati in prečiščeno odvesti nazaj v okolje. To dosegajo sedaj 95%. Tako očiščena odpadna voda postaja strateška surovina. Na čistilni napravi ji vračajo njeno vrednost. Z novimi tehnološkimi postopki bodo v prihodnjih letih iz odpadne vode na CČN na četrti stopnji čiščenja odstranjevali tudi mikroonesnaževala, ostanke zdravilnih učinkov, kozmetičnih preparatov, virusov, bakterij in drugih raztopljenih organskih in anorganskih snovi. Iz odpadne vode bodo pridobili vodo za ponovno uporabo v kmetijstvu, vodotoku Kamniška Bistrica pa ob ohranjanju biotske raznovrstnosti vrnili še bolj čisto vodo.

Nekaj besed je direktorica dr. Marjetka Levstek spregovorila tudi o odpadnem jedilnem olju, ki je zelo koristna surovina. Jedilno olje uporabljamo v vsakem gospodinjstvu. Izrabljenega ne smemo izlivati v kuhinjske odtoke ali WC školjko, saj se olje nalaga na stene kanalizacije in s tem otežuje odtok odpadnih voda ter maši kanalizacijske cevi. Odpadno jedilno olje je namreč odlična surovina za izdelavo biodizla ter za pridobivanje bioplina, iz katerega proizvajajo električno in toplotno energijo. S pravilno oddajo olja v zbiralnike na CČN, v Šmarci pri Kulturnem domu ter še marsikje drugje boste poskrbeli za njegovo predelavo v koristno surovino, CČN pa pomagali vrniti vrednost vode.

Sledil je ogledi obratovanja čistilne naprave, ker je bilo obiskovalcev in gostov veliko, so ogledi potekali po skupinah po pripravljenem urniku. Ob koncu so se vsi posladkali s krofi, flancati in poticami, nista pa manjkala kava in čaj.

Bilo je enkratno, saj si delovanje centralne čistilne naprave navaden občan predstavlja čisto drugače, kot pa v resnici ta deluje. Z malo zaposlenimi se naredi ob avtomatski predelavi odlično delo in umazana voda v začetku predelave se skozi veliko traktov in prostorov, obogatenih z bakterijami, izliva v Kamniško Bistrico 95% očiščena, čez kako leto ali dve pa ob novih tehnoloških posodobitvah celo 95% očiščena.

Utrinke z dneva odprtih vrat in ogleda CČN Domžale – Kamnik si lahko ogledate v zgornjem videu.

Na povezavi tukaj si lahko preberete intervju z direktorico CČN Domžale-Kamnik dr. Marjetko Levstek, ki nam je odgovorila na nekaj vprašanj, da bi nam razjasnila pomen čiščenja odpadne vode ter prihodnjo vlogo velikih čistilnih naprav, kot jih predvideva nova evropska zakonodaja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi