»Voda za mir« ob svetovnem dnevu voda 2024

Svetovni dan voda, ki vsako leto poteka 22. marca pod okriljem Združenih narodov, je tudi v Centralno čistilno napravo Domžale Kamnik privabil številne goste. Ob tem dnevu se osredotočamo na večkrat spregledano realnost: voda ni le vir življenja temveč tudi temelj miru po svetu. Letošnji slogan Svetovnega dneva voda je »Voda in mir«, ki poudarja pomen vode ne le kot nujne življenjske potrebe, ampak tudi kot ključni element preprečevanja nesporazumov in spodbujanja trajnostnega razvoja. Pogled v preteklost kaže na to, da so viri vode pogosto ključna točka napetosti in nesporazumov. Po drugi strani, pa je voda lahko tudi ključ do miru, kadar skupnosti in države sodelujejo pri upravljanju tega pomembnega naravnega vira.

V petek, 22. marca 2024, je ob 13.00 uri potekal neposredni prenos okrogle mize »Voda za mir« ob svetovnem dnevu voda 2024. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. Gostiteljica dogodka je bila JP CČN Domžale-Kamnik. Organizatorji okrogle mize ob svetovnem dnevu voda 2024: SDZV – Slovensko društvo za zaščito voda, DVS – Društvo vodarjev Slovenije, SKIAH – Slovenski komite mednarodnega združenja hidrogeologov, GWP – Slovenska mreža Globalno partnerstvo za vodo. Na okrogli mizi so bili poleg ostalih gostov tudi župani: Peter Ložar, župan Občine Trzin, Bogo Ropotar, župan Občine Mengeš ter Matej Slapar, župan Občine Kamnik.

Še pred glavnim dogodkom – okroglo mizo, so si potek dela in čistilno napravo ogledali: dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, ki je bila tudi častna pokroviteljica dogodka, mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, direktorica JP CČN Domžale Kamnik dr. Marjetka Levstek, univ. dipl. ing. kem. ing. ter Pavel Gantar, nekdanji slovenski politik, sociolog in poslanec.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Sorodni prispevek:

V živo: okrogla miza »Voda za mir«

 

Tagi