V živo: okrogla miza »Voda za mir«

Na današnji svetovni dan voda se bo ob 13. uri v Konferenčni dvorani Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik začela okrogla miza z naslovom »Voda za mir«.

Na svetovni dan voda vsako leto potekajo ozaveščanja in spodbujanja k ukrepanju proti vodni in higienski krizi. Letošnja kampanja se imenuje »Voda za mir«.

”Več kot 3 milijarde ljudi po vsem svetu je odvisnih od voda, ki prečkajo državne meje, vendar od 153 držav, ki si delijo reke, jezera in vodonosnike s svojimi sosedami, zgolj 24 držav poroča, da imajo sklenjene sporazume o sodelovanju za vse skupne vode. Ker se vpliv podnebnih sprememb povečuje, je znotraj držav in med državami nujno sodelovanje pri varovanju in ohranjanju našega najdragocenejšega vira. Z rastjo prebivalstva bo voda postajala vse pomembnejša v boju proti revščini in degradaciji okolja,” je zapisalo Slovensko društvo za zaščito voda.

Voda je lahko ”lahkotna” in zagotovi mir ali povzroči hud konflikt.

Uvodni nagovor na današnji okrogli mizi »Voda za mir«, bo prispevala predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je tudi prevzela pokroviteljstvo dogodka. V pogovoru bodo sodelovali: Tanja Miškova, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve; prof. dr. Tomaž Rodič, NTF UL, Center odličnosti Vesolje-SI ter mag. Emina Hadžić, Zavod KROG.

Dogodek od 13. ure dalje lahko v živo spremljate tudi našem spletnem portalu:

Organizatorji okrogle mize:

  • SDZV – Slovensko društvo za zaščito voda
  • DVS – Društvo vodarjev Slovenije
  • SKIAH – Slovenski komite mednarodnega združenja hidrogeologov
  • GWP – Slovenska mreža Globalno partnerstvo za vodo

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by PublicDomainPictures from Pixabay

 

Tagi