V Turnšah avtomatski defibrilator (AED) prestavili na novo lokacijo

Prav hitro se lahko vsak izmed nas v določeni situaciji znajde pred človekom, ki rabi oživljanje. Poleg temeljnega postopka oživljanja pa ponesrečencu lahko pomagamo tudi z avtomatskim defibrilatorjem (AED), ki jih je na različnih lokacijah v občinah Domžale kar nekaj, med njimi se en nahaja tudi v vasi Turnše. Da je takšna naprava več kot na mestu, govori tudi primer nedolgo nazaj, ko so v Turnšah z njegovo pomočjo rešili življenje ponesrečencu.

So nam pa krajani Turnš sporočili, da so avtomatski eksterni defibrilator (AED) pred dnevi prestavili na novo lokacijo in sicer na steni stanovanjske hiše Janeza Orehka, Turnše 32, kjer bo nameščen začasno, predvidoma dve leti. Na dosedanji lokaciji so podrli hišo, zato so krajani ukrepali in poiskali novo začasno lokacijo. Povedali so nam še, da bodo v kratkem postavili tudi smerokaz, ki bo vodil do nove lokacije, kjer se nahaja AED.

Avtomatski eksterni defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. AED ima avdio in vizualna navodila v slovenskem jeziku, določa kdaj in če je potrebna defibrilacija in uporabnika vodi skozi vse postopke oživljanja.

Miha Ulčar; Foto: krajani Turnš

Tagi