V Trzinu odprli muzej na prostem

Občina Trzin je v sodelovanju s Turističnim društvom Kanja Trzin pristopila k razpisu projektov LAS, kjer so se prijavili na razpis »Muzej na prostem«. Kot se vidi na obnovljenem toplarju, so bili na razpisu uspešni, zato so stopili skupaj, zavihali rokave in začeli delati na njihovi novi pridobitvi – Muzeja na prostem. Najprej so se lotili obnove samega toplarja, zatem pa še obnovo starega kmečkega orodja. S tem projektom, ki so ga pridobili, bo sedaj večja vključenost tudi mladih, žensk in starejših. Odprtje prenovljenega toplarja je potekalo v ponedeljek, 21. junija 2021, toplar pa stoji na Jemčevi cesti v starem mestnem jedru Trzina.

Turistično društvo Kanja Trzin od svoje ustanovitve 9. aprila 1999 že po svoji osnovni dejavnosti skrbi za varstvo narave in okolja, zaščito in ohranitev dediščine, šeg in običajev ter zbiranje muzejskega gradiva in ob tem toplarju se je zgodba lepo zapeljala v Muzej na  prostem.

Program je povezovala predsednica TD Kanja Trzin Dunja Špendal. Ob tej priložnosti so se zahvalili vsem ki so srčno sodelovali pri tem projektu. Odprtja prenovljenega toplarja so se udeležili Peter Ložar, župan Občine Trzin, Aleksander Ilič, vodja projekta ter Matjaž Erčulj, vodja izvajalskih del. Še posebej so se zahvalili Martinu in Branku Kecelju, ki sta prodala nepremičnino, zraven pa so odkupili še celo parcelo, kjer bodo imeli razne vaške igre, kot so ročna košnja trave, grabljanje, metanje podkvic in druge tradicionalne kmečke igre. Od blizu pa si lahko ogledate tudi dva konjička, ki sta bila del podeželja. Ob muzejskih dnevih v starem jedru Trzina bodo tam lahko parkirali obiskovalci, saj v tem strnjenem starem kmečkem delu le-teh primanjkuje.

V nadaljevanju je Peter Ložar, župan Občine Trzin povedal nekaj več o kozolcu toplarju in o orodju, ki se je včasih uporabljalo pri kmečkih opravilih in je razstavljeno v Muzeju na prostem. Župan Peter je namreč domačin, doma s kmetije, veliko od prikazanega orodja pa je videl v svojem otroštvu.

Pred toplarjem so zasadili tudi mlado lipo, zato je Mai Erčulj, učenec Glasbene šole Moste Polje na kitaro zaigral ljudsko pesem »Lipa zelenela je …«. Nato je folklorna skupina nastopila v dveh delih, kjer so s pesmijo in plesom razveselili navzoče. Ob odprtju toplarja je svoje izdelke postavil na ogled rezbar Jože Močnik iz TD Kanja Trzin, oddelek rezbarji. Jože Močnik je namreč vodja delavnice rezbarjev po odstopu Marijana Vodnika.

Po kulturnem programu se je predsednica TD Kanja Trzin Dunja Špendal zahvalila vsem za udeležbo, posebna zahvala pa je šla vsem sodelujočim pri realizaciji LAS projekta Muzeja na prostem v sodelovanju z Občino Trzin in Turističnim društvom Kanja Trzin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Miro Pivar

Tagi