V Domžalah nastaja nov park – Park Martina Krpana

Vsi tisti, ki se radi podate na Zeleno os ob reki Kamniški Bistrici, ste zagotovo že opazili spremljajočo podobo travnika za Ten Tenom v Domžalah, ki se postopno in skladno Geomantsko veščino celostnega obravnavanja prostora spreminja v Park Martina Krpana, ki bo vsem občankam in občanom Domžal prinesel bioenergetsko učinkovit prostor za prijetno druženje in gibanje na prostem. V parku se že nahajajo nekatera igrala in športna orodja, bo pa v nadaljevanju še nastajal in rastel, saj je po načrti še daleč od končanega.

Zelene javne površine so pomembne za kvaliteto življenja v urbanem okolju

Na Zavodu za šport in rekreacijo Domžale se zavedajo, da se urbana okolja z veliko hitrostjo širijo, zapolnjujejo vedno več površin in onemogočajo dostop vsem prebivalcem. Javne zelene površine so nepogrešljiv del mest in igrajo osrednjo vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja, saj omogočajo prostor za šport, rekreacijo ter vse prostočasne dejavnosti, hkrati pa so odličen kraj za odnosno druženje in skupno preživljanje časa na prostem. Zelene površine povečujejo ekološko raznolikost mesta, spodbudno vplivajo na zdravje prebivalcev in ustvarjajo urbano okolje, ki je prijetnejše za bivanje. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da so zelene javne površine dostopne prav vsem prebivalcem in to brezplačno.

Nov park v nastajanju

Občani ste ob sprehodu ob Zeleni osi morda že opazili spreminjajočo podobo travnika za Ten Ten, ki se s postopno in skladno Geomantsko veščino celostnega obravnavanja prostora spreminja v Park Martina Krpana, ki bo vsem občankam in občanom Domžal prinesel bioenergetsko učinkovit prostor za prijetno druženje in gibanje na prostem. V parku se že nahajajo multifunkcijsko igralo za najmlajše in objekti za gimnastiko na prostem, skoraj dokončane sprehajalne poti pa povezujejo Zeleno os, že obstoječe otroško igrišče in cesto, ki vodi v mesto. Poti razigrano vijugajo po zelenici in se združijo v centru parka, kjer se nahaja veliko kurišče. Le-to obdajajo na novo posajeni mladi hrasti, ki bodo v prihodnosti obiskovalcem parka v vročih poletnih dneh nudili senco.

Postopno oživljanje parka

Uroš Križanič, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale je povedal, da jih veseli, da so park Domžalčani že posvojili, pa čeprav je še daleč od končanega: »Ne čudimo se, da naša občina spada med najbolj zdrave, saj so poleg telovadcev, sprehajalcev in mladih družin, to jesen park pretekli tudi mali tekači – udeleženci jesenskega krosa za osnovnošolce, ki jih ponovno pričakujemo v maju. V juniju se nam obeta še posebej živahno dogajanje, saj bo Park Martina Krpana štart/cilj tradicionalnega Pohoda ob reki, ki povezuje.«

Na tej povezavi si lahko ogledate tudi Geomantijsko analizo tega področja Domžal, ki je sestavni del urbanizma v razvitem svetu

Miha Ulčar; Foto: Zavod za šport in rekreacijo Domžale

Tagi