Sveta maša za čebelarje, čebelarke in dobro letino

Nič kaj prijetno toplo ni bilo v četrtek 18. aprila 2024 na Brdu pri Lukovici, niti kazalo ni, da se bo vreme izboljšalo. Zato so sveto mašo, ki bi jo sicer darovali pri kapelici svetega Ambroža ob Čebelarskem centru Slovenije, darovali v cerkvi Marijinega vnebovzetja, le lučaj stran od kapelice.

S slovesnim vhodom praporščakov s prapori, se je tako pričela sveta maša ob petju čebelark in čebelarjev, ki so se prišli priporočiti in zahvaliti Bogu za preteklo in letošnjo letino. Poleg petja so čebelarji in čebelarke sodelovali tudi pri branju beril in okrasitvi daritvenega oltarja. Sveto mašo je daroval župnik Bernard Rožman, ki se je v svojem nagovoru dotaknil nekdanjega zavetnika čebel, svetopisemskega moža Joba, ki je na Slovenske veljal za zaščitnika čebelarjev, dokler ga v 19. stoletju ni zamenjal milanski škof Ambrož.

Maj je mesec, ko je pri čebelah največ dela in 10. maja goduje prav sveti Job. Župnik je v nagovoru omenil tudi, da naše delo ni vedno vidno, včasih se lahko še tako trudimo, pa sadov našega dela ne vidimo. Takrat se spomnimo na vrednote, ki jih imajo svetniki, med njimi tudi sveti Ambrož in jih primerjajmo s čebelami. Zahvalimo se tudi za veščine, ki jih čebelarji in čebelarke imajo in jih s pridom uporabljajo. Značilnost kranjske čebele je, da slovi po mirnosti in zato si lahko tudi mi v znak miru podamo roke. Z dobro vero se nadejamo dobre letine in zdravih čebel.

Pri sveti maši so sodelovali praporščaki, čebelarji in čebelarke čebelarskih društev iz Doba, Domžal, Dolskega, Moravč, Mengša in Lukovice. Po sveti maši je sledilo prijetno druženje v prostorih župnišča, kjer je beseda tekla o čebelah in letošnjem muhastem vremenu.

Avtor: DJD, Foto: DJD

Tagi