Projekt DBajk bo zaživel v aprilu

Dbajk - zadovoljstvo na dveh kolesih

S prihodom pomladi in lepim vremenom smo vsi zelo radi aktivni in čim več na svežem zraku. Občina Domžale je že lani napovedala, da tudi v naše kraje prihaja sistem za izposojo navadnih in električnih koles. Tako je v Domžalah in njeni okolici že postavljenih deset elektrificiranih postajališč, kjer si boste lahko izposodili kolo. Prvič se bomo s kolesi lahko zapeljali na občinski praznik, 19. aprila 2024.

Občina Domžale stremi k vzpostavitvi trajnostne mobilnosti in ravno to bo omogočala postavitev infrastrukture za izposojo navadnih in električnih koles. Na območju centra Domžal in bližnje okolice je postavljenih deset elektrificiranih postajališč za izposojo koles, na katerih bo na voljo skupno 10 električnih in 40 navadnih koles. ”Občina ima namen in se spogleduje tudi s širitvijo in želi s kolesi povezati center Domžal z drugimi kraji,” je povedala domžalska županja mag. Renata Kosec.

Večmesečni projekt bo zaživel na dan občinskega praznika, 19. aprila 2024, ob 11. uri z organizirano prvo vožnja s kolesi DBajk, skupaj z občani iz tržnega prostora v Domžalah. Dogodek bo potekal v vsakem vremenu.

Ime DBajk je bilo izbrano s strani občanov preko spletne ankete, v kateri je bilo na voljo deset predlogov, ki so jih predlagali mladi. Projekt DBajk je dobil tudi slogan ”zadovoljstvo na dveh kolesih”.

Dbajk info točka in cenik 

V centru Domžal pri vhodu v Športno dvorano bo DBajk info točka, kjer bomo lahko pridobili pomembne informacije povezane z izposojo, vožnjo s kolesi oziroma kakršne koli informacije o trajnostni mobilnosti.

Delovni čas info točke bo od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro ter 14. in 17. uro, v soboto pa med 9. in 13. uro. Kontaktna telefonska številka DBajk info točke v času uradnih ur bo +386 (0) 40 416 656.

Na info točki, preko spleta ali preko aplikacije se bomo lahko registrirali in si uredili paket za uporabo koles DBajk. Le-ta bo na voljo po zelo dostopni ceni: letno 25 €, mesečno 10 € in za tri dni 3 €.

Registrirani uporabniki sistema DBajk si bomo lahko kolo izposodili na vseh postajališčih v občini Domžale na terminalu z imetniško kartico in PIN številko oziroma z vnosom uporabniškega imena in gesla preko interaktivnega zaslona. Izposoja bo mogoča tudi preko aplikacije Mobiln.si, ki si jo bomo lahko uporabniki prenesli na svojo pametno napravo.

V primeru težav pri uporabi ali nedelovanju sistema izposoje koles bo uporabnikom 24/7 na voljo klicni center na telefonski številki +386 (0)1 530 53 03, uporabne informacije pa bodo na voljo tudi na spletni strani Občine Domžale www.domzale.si ter na www.gorenjska.bike.

Dbajk bo del regionalnega sistema Gorenjska.bike

DBajk bo tudi del regionalnega sistema Gorenjska.bike, kar pomeni, da se boste lahko iz Domžal zapeljali na Gorenjsko (Cerklje na Gorenjskem, Jesenice, Naklo, Radovljica, Tržič, Škofja Loka, Kranj) oziroma si tam izposodili kolo z enako uporabniško kartico. V omenjenih občinah si bomo lahko izposodili kolo iz njihovega sistema ali DBajk kolo tam vrnili.

Lokacije postajališč

In kje si bomo lahko izposodili kolo? Lokacije postajališč so:

  • pri kopališču v Športnem parku Domžale (Športni park),
  • na Kolodvorski cesti (Železniška postaja),
  • na Masljevi ulici ob garažni hiši (Garažna hiša),
  • ob Tržnem prostoru v središču mesta (Tržnica),
  • v Češminovem parku (Češminov park),
  • na Cesti talcev nasproti Knjižnice Domžale (Knjižnica),
  • pred Vrtcem Palček na Viru (Vrtec Palček),
  • na Slamnikarski cesti (Park Univerzale),
  • pred Pokopališčem Domžale (Britof) in
  • v naselju Bistra (Bistra).

Vrednost investicije

Z Občine Domžale so sporočili, da je za dobavo in montažo desetih postajališč ter dobavo 40 klasičnih in 10 električnih koles strošek znašal 309.880 evrov z DDV. Pogodbena vrednost za gradbena in elektro dela za izvedbo betonskih platojev za postaje s terminalom in stojali za izposojo koles je znašala 97.592,13 evrov z DDV.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

Sorodna novica:

V Domžalah si boste kmalu lahko izposodili kolo

 

Tagi