Prižig prazničnih luči v Lukovici

December je zadnji mesec v letu. Staro leto se poslavlja, prihaja novo leto, nov začetek. Čas, ko se ozremo nazaj, opravimo kratek pregled celega leta, se nasmehnemo vsem lepim in dobrim rečem, v slabih izkušnjah pa poskusimo najti kakšen nauk. Letošnji prižig luči bodo v Lukovici ponovno doživeli na nekoliko drugačen način. Prižig bo na Starem trgu ob 19. uri a brez spremljevalnega programa. So pa se odločili, da popestrijo dogodek virtualno. 

Prihaja čas, ko nas obiščejo dobri možje. Sveti Miklavž bo potrkal na naša vrata in otrokom pričaral prelepo drugo adventno nedeljo. Da bo lažje našel pot v Lukovico, bodo v petek, 3. decembra 2021, na lepo okrašenem drevescu na Starem trgu ter občinskim centrom zasvetile praznične luči.

S sloganom “SKUPAJ, A NARAZEN!” so okrasili novoletno drevo na Starem trgu, k čemur na Občini Lukovica še ves mesec december vabijo tudi občane in mimoidoče obiskovalce: “Okrasite občinsko novoletno drevo z vašim unikatnim. ročnim, in če je le možno, do narave prijaznim, recikliranim okraskom. Tako bomo poleg dobrega duha in praznično okrašenega trga, dobri tudi do okolja. Prisluhnite voščilom in si v miru domačega udobja oglejte video, ki smo ga pripravili prav za trenutek ob prižigu luči.” V tem trenutku vam pogled skozi okno že omogoča praznično razsvetljen občinski center Lukovice.

Na Občini Lukovica so k okrasitvi prazničnega drevesca in izreku voščil povabili svetnike, predsednike krajevnih skupnosti, predsednike društev ter vse občane in občanke, ki bodo lahko drevesce s svojimi okraski polepšali tekom celotnega meseca decembra. Prižig luči v občini Lukovica bo tokrat zaradi trenutne zdravstvene situacije potekal le virtualno. Tako bo tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar občanke in občane ob prazničnem decembru nagovorila virtualno preko spleta.

Kljub težavam negotovega časa, bo iznajdljivi Miklavž tudi v letošnjem decembru poiskal pot preko vseh ovir in obdaril pridne otroke. Na pomoč mu bo priskočila tudi Občina Lukovica, ki bo poskrbela, da bo lahko obdaril vse otroke. Za darila bodo poskrbeli: Karitas Brdo in Zlato Polje (za območje krajevnih skupnosti Lukovica, Prevoje, Rafolče in Zlato Polje) ter krajevne skupnosti Blagovica, Češnjice, Krašnja in Trojane. Ob tej priložnosti se z Občine Lukovica zahvaljujejo vsem, ki bodo priskočili na pomoč pri razdelitvi daril.

December ima tudi v astronomskem smislu velik pomen. Enaindvajsetega decembra nastopi sončev zimski obrat oziroma zimski solsticij, ki ga imenujemo tudi astronomski božič. Sonce je najnižje na nebu in zato je dan najkrajši in noč najdaljša. Dan je povezan s tradicionalnimi obredi, ki izvirajo iz predkrščanskih časov in simbolizirajo zmago svetlobe nad temo oziroma dobrega nad slabim. Nastopil je tudi čas veselja in praznovanja. Stari Slovani so na ta dan častili rojstvo Božiča, imenovanega tudi Svarožič. Po izročilu je Božič mlad bog sonca, ki se vsako leto rodi Svarogu, ki predstavlja staro slovansko božanstvo. Kasneje so kristjani za praznovanje božiča prevzeli 25. december in tega praznujemo še danes.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi