Poletne vremenske napovedi

Visoke temperature še kar vztrajajo, kakšne so napovedi za morje in gorski svet pa smo preverili pri Arsu. Svetujemo, da se pred odhodom v gore primerno opremite in v poletnem času vselej poskrbite za primerno hidracijo vašega telesa, zaužijte dovolj tekočine ter uporabite zaščitno kremo, UV indeks je v gorah okoli 10. Visoke temperature bodo, kot je razvidno iz napovedi, še vztrajale.

V Slovenski Istri bo od torka, 16. julija do petka, 19. julija 2024 sončno in vroče. Pihal bo šibak veter, v torek zjutraj burin, v nadaljevanju tedna pa bo zjutraj pihala šibka burja. Sredi dneva in popoldne bo pihal maestral. Morje bo v tem tednu mirno do rahlo vzvalovano. V ponedeljek, 15. julijja 2024 so izmerili temperaturo morja 29°C. V prihodnjih dneh je pričakovati za kakšno stopinjo hladnejše morje, zaradi vplivov šibke burje.

Prognozirano plimovanje morja je napoved višin morske gladine zaradi gravitacijskih vplivov Sonca in Lune. Dejansko gibanje gladine morja se lahko od napovedanega razlikuje zaradi različnih razlogov. Najpogostejši in najvplivnejši med njimi so vremenske razmere, kot so veter, zračni pritisk in nihanje Jadranskega morja. Zato ta napoved plimovanja ni zanesljiva osnova za navigacijo.

V gorah se bo v prihodnjih dneh nadaljevalo poletno, zelo toplo vreme, z možnostjo popoldanskih ali večernih neviht. Nevihte so najmanj verjetne v torek, nekoliko bolj v sredo in petek ter spet nekoliko manj v četrtek.

V torek bo pretežno jasno, čez dan bo nastalo nekaj kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak zahodni do jugozahodni veter. Temperatura na 1500m bo okoli 22°C, na 2500m pa okoli 13°C.

V sredo bo zjutraj jasno, nato se bodo razvili kopasti oblaki, ki bodo nekatera pobočja in vrhove ovili v meglo. Popoldne ali zvečer bodo krajevne nevihte. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 19 °C, na 2500 m pa okoli 12 °C.

V četrtek se bo dan začel z jasnim vremenom. Dopoldne se bodo razvili kopasti oblaki, ki bodo nekatera pobočja in vrhove ovili v meglo. V primerjavi s sredo se bo verjetnost za popoldanske ali večerne nevihte zmanjšala. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 20 °C, na 2500 m pa okoli 13 °C.

V petek se bo verjetnost za popoldanske in večerne nevihte povečala. Dan se bo začel z jasnim vremenom, že kmalu pa se bodo razvili kopasti oblaki, ki bodo nekatera pobočja in vrhove ovili v meglo. Od sredine dneva bo treba računati na krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v večer in noč na soboto. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Ob nevihtah se bo veter prehodno okrepil in bo spremenljive smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 19 °C, na 2500 m pa okoli 12 °C.

Ravno zaradi zelo toplega vremena in možnosti popoldanskih ali večernih neviht je najbolje odhod planirati zgodaj. Če se vam predvsem v sredo in petek tura zavleče v popoldne, bodite pozorni na razvoj nevihtnih oblakov in ob morebitni nevihti ustrezno ukrepajte.

Nina Orehek, vreme.arso.gov.si, Foto: vreme.arso.gov.si, Canva

Tagi