Planinci invalidi še višje od Triglava

Osvojili so 4.164 metrov visoki Breithorn

Skupina 19 planincev z različnimi oblikami invalidnosti, slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih in invalidov, ki se soočajo z dolgotrajnimi boleznimi, se je 29. julija 2024 povzpela na zahodni vrh Breithorna, visok 4.164 metrov, na meji med Švico in Italijo. Naslednji dan so raziskovali ledenik pod Mont Blancom. Odpravo je organiziral Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami (inPlaninec), ki je zagotovil tudi spremljevalce, gorske vodnike in tolmačko slovenskega znakovnega jezika, da bi zagotovili varnost vseh udeležencev. Na novinarski konferenci 5. avgusta so udeleženci delili svoja doživetja in poudarili, kako pomembna sta vztrajnost in medsebojna pomoč pri premagovanju izzivov na poti k svojim sanjam.

Jožef Gregorc, udeleženec odprave in član skupine inPlaninec, je opisal izzive in občutke med vzponom na 4.000 metrov visoki Breithorn. Na tej višini so se soočili z redkejšim zrakom, močno vetrovnimi razmerami in potrebo po ustrezni hidraciji. Kljub začetni nelagodnosti, ki je izginila po navezavi v ledeniške naveze, so korak za korakom premagovali pot do vrha. Po uspešnem vzponu in vrnitvi so udeleženci izkusili občutek ponosa in zadovoljstva ter se medsebojno čestitali za dosežek. Gregorc je izpostavil močno povezanost in složnost ekipe, ki je prispevala k uspehu odprave.

Odbor inPlaninec je prvič razmišljal o vzponu na Breithorn, visok 4.164 metrov, po uspešnem zaključku projekta, kjer so več kot 100 inPlanincev popeljali po Slovenski planinski poti. Vodja Odbora, Jurček NOWAKK, je pojasnil, da so si po tem izzivu za cilj postavili osvojitev višine nad 4.000 metri, kar je pripeljalo do načrtovanja vzpona na Breithorn. To je bila prva priložnost za organiziran vzpon inPlanincev v osrednjem alpskem masivu, ki je zahteval temeljite priprave in udeležbo izkušenih članov, ki so jih ves čas spremljali prostovoljci.

Vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj sta prevzela odgovornost za varnost inPlanincev na vzponu na Breithorn, kar je bilo zanje izjemno doživetje. Sodelovanje z inPlaninci ju je navdihnilo, saj so kljub težkim življenjskim preizkušnjam polni optimizma in pozitivne energije. Njihov uspeh je bil rezultat večletnega dela Odbora inPlaninec, ki s svojimi akcijami spodbuja inkluzijo in aktiven življenjski slog. Na vzponu so sodelovali tudi parašportniki, ki so izpostavili pomen prijateljstva in medsebojne podpore. Vzpon so omogočili številni prostovoljci in sponzorji, dogodek pa je še dodatno okrepil povezanost med slovenskimi in hrvaškimi planinskimi zvezami.

Nina Orehek, Odbor inPlaninec, foto: InPlaninec

Tagi