Občina Domžale: Prostor zadovoljnih in srčnih ljudi

Domžalska občina je prijetno okolje za kakovostno in zdravo življenje ter prijazno prostovoljstvu, mladim in starejšim.

Občina Domžale je bila letos finalistka izbora za naziv občina zdravja, ki ga podeljuje Nacionalni inštitut za varovanje zdravja. Za boljše počutje prebi valcev si prizadevamo z umiritvijo prometa v naseljih, preusmeritvijo prometa na obrobje mesta, urejamo pa tudi zelene in rekreativne površine, sprehajalne in kolesarske poti. Preko različnih organizacij in društev podpiramo aktivnosti za spodbujanje zdravega načina življenja ter za ozaveščanje in preventivno ravnanje, kot je že tradicionalni Dan za zdravje in gibanje Centra za krepitev zdravja Domžale. Večkrat smo povabljeni, da podelimo svoje izkušnje in dobre prakse, kot pred dnevi v Velenju na srečanju županov s pacienti.

Da je prostovoljstvo nepogrešljiv del naše lokalne skupnosti, je letos zopet potrdila Slovenska filantropija. V okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva je Občina Domžale ponovno prejela naziv prostovoljstvu prijazna občina zaradi »financiranja prostovoljskih organizacij, zagotavljanja sredstev za delo mentorjev prostovoljcev ter aktivnega sodelovanja pri prostovoljskih akcijah«. V občini deluje 76 nevladnih organizacij, pet javnih zavodov s prostovoljskim programom in več kot štiri tisoč prostovoljcev, ki svoj prosti čas namenjajo prostovoljskim aktivnostim. Prostovoljstvo je vrednota tudi vodstva in zaposlenih na občini. Na področju prostovoljstva podpiramo delovanje posameznikov in organizacij z zagotavljanjem sredstev zanje v proračunu in z javnimi razpisi, poseben poudarek pa dajemo spodbujanju, krepitvi in vrednotenju prostovoljnega dela tudi v občinskih
strategijah.

V občini deluje 76 nevladnih organizacij, pet javnih zavodov s prostovoljskim programom in več kot štiri tisoč prostovoljcev, ki svoj prosti čas namenjajo prostovoljskim aktivnostim.

Domžale so tudi občina mladih. Ponašamo se s certifikatom Mladim prijazna občina, ki ga podeljuje Inštitut za mladinsko politiko. Mladi občani predstavljajo 15 odstotkov prebivalstva. Zanje organiziramo različne dogodke, pripravljamo pa tudi uvedbo prostočasne kartice, ki bo še izboljšala kakovost preživljanja njihovega prostega časa. Za večjo vključenost mladih smo lani kot prva občina v državi imenovali mlado županjo in mladega župana. Klara Jeretina in Aljaž Praznik sta most do mladih in njihova glasnika pri odločevalcih. Vključena sta v pripravo strategije za mlade in ustanovitev kluba domžalskih študentov.

Z namenom zagotavljati lepšo starost smo se letos vključili tudi v mrežo starosti prijaznih mest in občin, podpiramo delo društev in organizacij, vseživljenjsko izobraževanje in urejamo dnevni center za starejše.

Članek je bil objavljen v Domžalki, ki jo lahko prelistate na tej povezavi.

Avtor: Občina Domžale (Domžalka); Foto: Benjamin Hafner

Tagi