Občina Domžale je tudi sodelovanju s krajevnimi skupnostmi odprla vrata na stežaj

Aktualno na Občini Domžale

V ponedeljek, 24. aprila 2023, je potekala novinarska konferenca Občine Domžale, na kateri je županja mag. Renata Kosec skupaj s podžupanoma Matejem Primožičem ter Borutom Ernestlom in vodjo Oddelka za finance in gospodarstvo mag. Marjeto Podpeskar Omahen predstavila odziv občank in občanov na dogodke ob občinskem prazniku, Mlado županjo in Mladega župana Občine Domžale, prejemnika naziva častni občan Občine Domžale ter prejemnike nagrad Občine Domžale, aktivnosti na področju sodelovanja s krajevnimi skupnostmi, zaključke 1. srečanja Podjetniškega kluba Domžale ter informacije o zadnji seji Občinskega sveta Občine Domžale.

Mesec april je odprl vrata na stežaj

Mesec april je v Občini Domžale vedno prazničen in poln čudovitih dogodkov. Slogan letošnjega rojstnega dne je »Odprimo vrata na stežaj«. “S sloganom smo želeli poudariti, da so občinska vrata odprta vsem, tako občankam in občanom, krajevnim skupnostim, organizacijam, javnim zavodom, podjetjem in vsem tistim posameznikom, ki si želijo resnično pomembne gradnje. Gradnje skupnosti, v kateri se bomo vsi počutili sprejeti in slišani, skupnosti, ki bo na prvo mesto postavila ljudi,” je povedala županja mag. Renata Kosec.

Poleg osrednje občinske proslave, kjer smo dobili novega častnega občana, podelili eno zlato, dve srebrni in tri bronaste plakete ter pet nagrad Občine Domžale smo posebej slavnostno praznovali tudi na dogodku »Spoznajmo se, praznujmo skupaj«. Na dogodku je županja prvič predstavila mladega župana Aljaža Praznika in mlado županjo Ajdo Sokler: “Vesela sem, da sta se pridružila ekipi in da bomo skupaj gladili občino, ki bo zanimiva tudi za mlade. V letu 2023 bomo prvič organizirali tudi Dan odprtih vrat Urada županje.”

Ob občinskem prazniku so za vse občane in občanke ter za druge, ki želijo bolje spoznati občino Domžale, pripravili vodene oglede po Pravljičnem Šumberku in Vilinskem Homcu ter fotografsko razstavo »Mestne vedute Domžal skozi čas«, ki je bila v Knjižnici Domžale na ogled, do 21. aprila. Tudi društva so nas ponovno razveselila s svojimi dogodki, začelo se je s postavitvijo butarice velikanke na tržnem prostoru, zaključili pa bodo s tradicionalno Prvomajsko budnico.

Po besedah županje je občinski praznik z naborom številnih in raznolikih aktivnosti ponovno pokazal, da smo občina, ki je bogata, ne samo zaradi naravnih danosti in geografske lege, ampak predvsem zaradi ljudi, ki tu živijo. To so dokazali tudi letošnji nagrajenci, na katere in njihovo delo je županja izredno ponosna, saj so kljub številnim dosežkom ostali skromni, preprosti in iskreni.

Mlada županja in mladi župan Občine Domžale sta izbrana

“Na praznovanju ob občinskem prazniku – Spoznajmo se praznujmo skupaj, sem prvič predstavila mladega župana Aljaža Praznika in mlado županjo Ajdo Sokler. Vesela sem, da sta se pridružila ekipi in da bomo skupaj gladili občino, ki bo zanimiva tudi za mlade. Ker želimo dati glas mladim in jih aktivno vključiti v vse aktivnosti delovanja lokalne skupnosti sem se odločila, da mlade povabim v povsem nov projekt – Postani mlada županja, mladi župan. Mladi župan in županja imata mandat dve leti in bosta ambasadorja mladih … torej most med politiko, občinsko upravo na eni strani in mladimi v naši lokalni skupnosti. Prisotna bosta na dogodkih, prireditvah, sooblikovala bosta mladinsko politiko, podajala pobude, predloge mladih občinski upravi in politiki, sodelovala pri pripravi proračuna, vezanega na področje mladih, v Komisiji za mladinska vprašanja, pri pripravi Strategije za mlade. V bistvu bosta opozarjala na pobude mladih in jih skupaj z nami implementirala v konkretne projekte.

Veseli me, da bomo začeli s povsem novim, drugačnim projektom v Občini Domžale, s čimer želimo še bolj odpreti občinska vrata vsem občankam in občanom, v tem primeru mladim. Verjamem, da se bosta mlada župan in županja odlično izkazala pri svojem delu,” je v zvezi z izborom Mlade županje in mladega župana povedala županja.

Podžupan Matej Primožič je predstavil osrednjo občinsko slovesnost – slavnostno sejo ob občinskem prazniku, ki je v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala v torek, 18. aprila 2023. Na slavnostni seji so bile podeljene plakete (bronasta, srebrna, zlata) in nagrade Občine Domžale, prejemnik letošnjega naziva častni občan Občine Domžale pa je postal Matjaž Brojan. Več o slavnostni seji, podelitvi nagrad in nagrajencih, o čemer smo na našem portalu že poročali, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Občina je tudi sodelovanju s krajevnimi skupnostmi odprla vrata na stežaj

Na prvem srečanju s predstavniki krajevnih skupnosti, ki je potekalo v sredo, 22. februarja 2023, v sejni sobi Občine Domžale, sta oba podžupana Matej Primožič in Borut Ernestl skupaj z županjo mag. Renato Kosec povabila predstavnike krajevnih skupnosti k sodelovanju. Dva meseca kasneje, v ponedeljek, 24. aprila 2023, na redni mesečni novinarski konferenci Občine Domžale, je Borut Ernestl pojasnil, da so bili uspešni in da se je sodelovanje s krajevnimi skupnostmi dobro začelo: “Predstavniki krajevnih skupnosti so bili sprva zadržani. Kmalu pa so se začeli na nas obračati s konkretnimi predlogi in vesel sem, da smo nekaj manjših izzivov že zaključili oziroma bodo v kratkem realizirani.” Posebej je opozoril, da je bilo v teh dveh mesecih najtežje vzpostaviti najprej redno komunikacijo in nato zaupanje na strani krajevnih skupnosti, saj je bilo v preteklosti zanje ter projekte krajank in krajanov manj posluha.

Borut Ernestl je v uvodu predstavitve pojasnil, da projekti, ki jih izvajajo s krajevnimi skupnostmi navadno niso večji oziroma pomembni za celotno občino, so pa bistvenega pomena za kvaliteto bivanja občank in občanov na določenem območju: “S tem, ko na današnji novinarski konferenci, ki je namenjena občinskemu prazniku, govorimo o sodelovanju s krajevnimi skupnostmi, želimo pokazati, da hočemo in da znamo prisluhniti občankam in občanom ter da znamo skupaj z njimi oziroma z njihovimi predstavniki, člani krajevnih skupnosti, najti primerne rešitve in jih tudi realizirati.” Poudaril je, da, čeprav je od prvega sestanka s predstavniki krajevnih skupnosti minilo le dva meseca, so že uspešno zaključili kar nekaj predlogov oziroma pozivov.

Sodelovanje s predstavniki krajevnih skupnosti pa ni omejeno le na manjše investicije in projekte. Županja mag. Renata Kosec je napovedala, da bo predstavnike krajevne skupnosti redno vabila tudi na srečanja z investitorji, ki na območju posamezne krajevne skupnosti načrtujejo večje investicije. V tem trenutku je med omenjenimi investicijami najbolj aktualna gradnja večstanovanjskih objektov v Mačkovcih. Županja je ob tem pojasnila: “Na srečanje z investitorji so bil povabljeni tudi predstavniki krajevne skupnosti, saj je investicija, ki je načrtovana, zahteven poseg v lokalno skupnost in bo močno vplivala na vse v bližnji okolici. S predstavniki krajevnih skupnosti smo prisluhnili investitorjem in jih opozorili, da trenutna družbena, prometna in druga infrastruktura ne sledi načrtovani investiciji ter da je potrebno pri načrtovanju upoštevati tudi področje ohranjanja narave. Za to območje to pomeni, da se v kar največji možni meri ohranjajo in načrtujejo zelene površine znotraj naselja ter da se upošteva varovalni pas ob potoku Mlinščica.”

Županja je na uvodnem sestanku omenila, da po načrtih, ki jih imajo investitorji, naj bi se na območju investicije v naslednjih petih do desetih letih priselilo okoli 2.000 novih prebivalcev: “Pomembno je, da se bodo takrat vsi dobro počutili, tako nove občanke in občani kot vsi, ki danes že bivajo na tem območju. To pa lahko dosežemo le z dogovorom in sodelovanjem.” Županja je tudi dodala, da bo predstavljena praksa sodelovanja s krajevnimi skupnostmi veljala tudi za druga območja, kjer se načrtujejo večje investicije, ki bi lahko posegle v kvaliteto bivanja občank in občanov na območju, saj je potrebno pri načrtovanju in izvedbi investicij slediti interesom širše občinske javnosti. Vsi omenjeni projekti bodo zato tudi javno predstavljeni občankam in občanom.

1. srečanja Podjetniškega kluba Domžale

Občina Domžale je na pobudo županje mag. Renate Kosec, 13.4.2023 organizirala 1. srečanje Podjetniškega kluba Domžale. Vabilu se je odzvalo 23 direktorjev srednjih in velikih podjetij iz Domžal. Z udeleženci srečanja smo razpravljali o povezovanju podjetij z lokalno skupnostjo, o kadrovski problematiki s katero se srečujejo podjetja, o nujnosti uvedbe finančnega opismenjevanja v osnovne in srednje šole ter o bodočem sodelovanju podjetij pri pripravi strategiji gospodarskega razvoja občine.

Na prvem srečanju Podjetniškega kluba Domžale je bil glavni govorec uspešen podjetnik Joc Pečečnik, ki je zbranim predstavil delovanje Slovenian Bussines Cluba – SBC in svoje izkušnje pri sodelovanju z lokalnimi skupnostmi.

Po besedah mag. Marjete Podpeskar Omahen, vodje Oddelka za finance in gospodarstvo, Občina Domžale ustvarja ugodno podporno okolje tudi za mikro in mala podjetja. S subvencionirano obrestno mero za podjetniška posojila na leto zagotavljamo do 1,5 mio EUR posojilne mase za mikro in mala podjetja. S sofinanciranjem delovanja Obrtno podjetniške zbornice Domžale smo dali zagon številnim novim, inovativnim produktom.

Svetnice in svetniki prekinili točko o dvigu cen programov vrtcev in s tem ogrozili delovanje koncesijskega vrtca v občini 

V Občini Domžale delujejo trije zavodi, ki izjavljajo javno službo predšolske vzgoje, dva javna zavoda, Vrtec Domžale in Vrtec Urša ter zasebni zavod Vrtec Dominik Savio Karitas Domžale, ki izvaja program s koncesijo. V letu 2022 je občina obema javnima zavodoma izven cene programa vrtca financirala preko 350.000 evrov, pa vendar sta vrtca poslovala z izgubo v skupni višini okoli 90.000 evrov. Vrtec Dominic Savio je koncesijski vrtec in zato do omenjenih dodatnih sredstev ni opravičen. Mag. Renata Kosec je pojasnila: “Cene za programe v vrtcih v občini morajo biti enotne, zato je pomembo, da zagotovimo nemoteno delovanje vseh treh zavodov in sledimo predlogom, ki so jih v zvezi z dvigom cene pripravile strokovne službe vseh treh zavodov. Celotnega stroška tokratnih podražitev materialov in storitev ter dela ne more več kriti občina, saj bo s tem ogrozila svoje projekte.” Županja je pojasnila, da v primeru, da do dviga cen ne bo prišlo, se lahko zgodi, da bo koncesijski vrtec ob koncu šolskega leta zaprl svoja vrata, kar pomeni, da bo skoraj 90 otrok ostalo brez vrtca.

Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izjavijo javno službo predvideva, da se cene programov usklajujejo enkrat leto in sicer v primeru, da pride do bistvenih sprememb višine posameznih elementov cene programov ter da morajo biti cene v vseh zavodih, ki izvajajo javno službo predšolske vzgoje enake.

Stroški za izvedbo programa v vrtcih so se v letu 2022 povišali, predvsem ker so se povišali stroški dela in ker se je spremenila struktura košarice živil.

Strošek dela predstavlja pomemben delež v ceni programa vrtca, zato je višja minimalna plača, višji regres za prehrano med delom, višji regres za letni dopust, višja minimalna premija KDPZ za javne uslužbence, dvig plačne razrede vsem zaposlenim s 1.4.2023, napredovanje javnih uslužbencev v plačne razredne in nazive, vplivalo tudi na ceno programov v vrtcih.

Stroški programov so višji tudi, ker je po ZeJN -3B potrebno v košarico vključiti minimalni 15 odstotni delež ekoloških živil in minimalno 20 odstotni delež živil iz sheme kakovosti, kar pomeni dvig cene košarice živil.
Primer dviga cene programa za vrtce: za 2. starostno skupino za 5. plačilni razred to pomeni povišanje za nekaj manj kot 20 evrov.

Županja je povedala, da so si župani prizadevali za drugačne rešitve: “Skupnost občin Slovenije je na omenjene podražitve opozarja državo in prizadevali smo si, da se dvig stroškov upošteva pri povišanju povprečnine.”

Glede prekinjene točke na 5. seji Občinskega sveta Občine Domžale je županja povedala, da se bo nadaljevala na naslednji seji in da pričakuje, da bodo svetnice in svetniki potrdili predlagane sklepe. Tako bosta oba javna zavoda in tudi vrtec s koncesijo lahko nemoteno opravljali svoje delo.

Dan odprtih vrat Urada županje

Ob zaključku novinarske konference je županja občanke in občane še povabila na Dan odprtih vrat Urada županje, ki bo v sredo, 26. aprila 2023, dopoldan od 10.00 do 12.00 in popoldan od 15.00 do 17.00. Vljudno vabljeni.

Petra Petravič; Foto: Občina Domžale

 

Tagi