Občina Domžale brez svojega kandidata za volitve v državni svet

Občinski svet Občine Domžale se je danes popoldne sestal na izredni seji, na kateri so potekale volitve elektorjev v volilno telo volilne enote št. 2 za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet na volitvah 2022 ter na tajnih volitvah odločali o predlogu kandidata Občine Domžale za volitve v državni svet – predstavnika lokalnih interesov na volitvah 2022. Volitve bodo potekale 23. novembra 2022. Osem kandidatov za elektorje so svetniki na glasovanju potrdili, medtem, ko na tajnem glasovanju o predlogu kandidatke Občine Domžale za volitve v državni svet, mag. Renata Kosec kot edina predlagana kandidatka ni dobila zadostne podpore. Občina Domžale na volitvah v državni svet tako ne bo imela svojega kandidata oz. kandidatke.

Državni svet ima 40 članov, od katerih je 22 članov predstavnikov lokalnih interesov. Volitve v državni svet so posredne. Občina Domžale spada v 2. volilno enoto, kamor spadajo še občine Kamnik, Komenda, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Trzin in Šmartno pri Litiji. Občini Domžale pripada 8 elektorjev, ki bodo v 2. volilni enoti volili predstavnika lokalnih interesov za volitve v državni svet. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je pri predlogu dodelitve elektorskih mest posameznim svetniškim skupinam upoštevala zastopanost političnih strank in list v občinskem svetu: LTD (2), LMM (2), SDS (1) Gibanje Svoboda (1), Skupina neodvisnih svetnic (1), NSi (1), ki so v nadaljevanju postopka predlagali svoje kandidate: Anžeta Korošca, Jožka Korošca, Janeza Marolta, Anžeta Marčuna, mag. Tomaža Deželaka, Urško Javornik, Marjeto Rode in Frančiško Rožič Novak. Svetniki so na glasovanju z 21. glasovi za in 1. proti predlagane kandidate potrdili za elektorje v 2. volilni enoti za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet na volitvah 2022.

V nadaljevanju so svetniki odločali o predlogu kandidatka Občine Domžale za volitve v državni svet – predstavnika lokalnih interesov na volitvah 2022. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je pozvala svetniške skupine, da do petka, 30. septembra 2022, posredujejo predloge kandidatur z osebnimi podatki in pisnimi soglasji kandidatov. Do roka je bil komisiji posredovan en predlog in sicer je svetniška skupina Neodvisnih svetnic za kandidatko predlagala mag. Renato Kosec. Predlogov drugih svetniških skupin komisija ni prejela.

Glasovanje o predlogu kandidatke za volitve v državni svet – predstavnika lokalnih interesov na volitvah 2022, je potekalo tajno. Kandidatka mag. Renata kosec je prejela 4. glasove, proti pa 21. S tem Občina Domžale na volitvah v državni svet letos ne bo imela svojega kandidata. Res je, da bo na volitvah več kandidatov, saj jih bodo predlagale še preostale ali vsaj nekatere občine, ki spadajo v 2. volilno enoto. Bi se pa zagotovo spodobilo, da bi Domžale, ki veljajo za močno občino, imele svojega kandidata tudi na teh volitvah.

Da mag. Renata Kosec kot kandidatka Občine Domžale za volitve v državni svet ni dobila zadostne podpore, je zagotovo razlog v prihajajočih lokalnih volitvah, saj bo kandidirala za županjo ter svojo listo kandidatov za občinski svet. Prav tako bodo imele nekatere stranke in liste, ki so zastopane v aktualnem občinskem svetu tudi svoje kandidate za župane, vse pa tudi svoje liste kandidatov za volitve v občinski svet. Ker bo gneča, bo poskušal vsak iztržiti čim več, zato trenutno časa za “politično ljubezen” ni.

Miha Ulčar; Foto: Posnetek zaslona

 

Tagi