Novinarska konferenca 24. Kulturni poletni festival Studenec 2024

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan pri Domžalah je širši slovenski javnosti poznano po kulturnem dogajanju v poletnem času na Studencu pri Krtini. Že več kot 75 let uprizarja gledališke predstave in prireja kulturne dogodke. Letos že štiriindvajseto leto zapored v sklopu Kulturnega poletnega festivala Studenec pripravlja pester nabor koncertnih in gledaliških prireditev. Društvo pomembno prispeva h kulturni dejavnosti v domžalski občini in z vključevanjem okoliških prebivalcev nadaljuje tradicijo ljubiteljskega gledališča, ki privablja ljudi iz vseh koncev Slovenije. Društvo je bilo leta 2020 vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine.

Vsakoletni kulturni poletni festival v Poletnem gledališču Studenec je postal sestavni del kulturnega poletnega dogajanja v domžalski občini. Sam festival, ki vsako leto postreže s pestrim in kvalitetnim programom, pa vedno privabi obiskovalce od blizu in daleč. Domača predstava, ki jo pripravijo vsako leto ter sami festivalski dogodki, ki se odvijajo tekom poletja, so več kot primeren razlog, da z obiskom vsaj enega dogodka postaneš del Studenca, izvira ljubiteljske kulture.

V torek, 4. 6. 2024 so v prostorih Poletnega gledališča Studenec priredili novinarsko konferenco, na kateri so spregovorili o letošnjem programu 24. Kulturnega poletnega festivala Studenec 2024.  Pogovora, ki ga je vodila Tadeja Flegar, predstavnica Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, so se udeležili predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan ter režiser  Alojz Stražar, glavna igralca letošnje igre Čevljar baron z premiero v petek, 19. 7. 2024, Eva Černe Avbelj in Gregor Ravnik, skladatelj in glasbeni producent Slavko Avsenik mlajši, avtor besedil in prepesnitev pesmi  Bernard Miklavc, producent iger Nune v akciji Jurij Franko, igralec, ki že 50 let »guli« deske odra poletnega gledališča Studenec Rajko Majdič in ki je igro Čevljar baron že igral pred šestindvajsetimi leti na tem odru ter zborovodja Karel Leskovec. Vsak od gostov je povedal svojo plat, kako se loti svojega dela ustvarjanja zgodbe, katero priredi in zrežira režiser Alojz Stražar in le ta na koncu preide v celoto, katero igralci potem prikažejo na odrskih deskah poletnega gledališča Studenec.  Dotaknili so se tudi zelo pestrega programa, ki ga letos obiskovalcem ponuja Poletno gledališče Studenec.

Program 24, Kulturnega poletnega festivala si lahko ogledate na njihovi spletni strani, kjer je možno v prednaročilu kupiti tudi vstopnice.

https://studenec.net/

Kljub temu, da je program letošnjega festivala zelo pester in raznolik – za vse okuse, bi lahko rekli – pa je bilo enotno vsem to, da je prav vsem v veselje in čast nastopiti na odru Poletnega gledališča Studenec. Več o tem, kaj so vse so še povedali o posameznih predstavah, ki se bodo zvrstile v okviru 24. kulturnega poletnega festivala Studenec 2024, pa si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi