Nov odgovor moravškega župana dr. Milana Balažica na nove neresnice podjetja Termit

Samo zato, ker sem javnosti dolžan posredovati resnico, se znova oglašam zaradi včerajšnjega odgovora podjetja Termit, ki je – kot običajno – poln dokazljivih neresnic in zavajanja.

1. Podjetje Termit trdi da strokovne analize, ki dokazujejo, da so v Moravški dolini zakopavali nevarne strupene snovi, ne obstajajo. Doslej sem javnosti že posredoval izsledke petih analiz, ki so jih v letih od 2017 do 2020 opravili naslednji nosilci: Geološki zavod Slovenije, Laboratorij za rastlinsko citogenetiko, Ministrstvo za okolje in prostor/ARSO in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Maribor, Ekološki laboratorij Inštituta Jožef Štefan in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Vse naštete analize so na vpogled na Občini Moravče, nekatere pa tudi objavljene na občinski spletni strani. Šesto analizo, ki znova alarmantna in jo je s kvantno metodo pripravil naš največji okoljevarstveni strokovnjak Anton Komat, bova skupaj predstavila v kratkem.

2. Dobičke od poslov, ki jih omenja podjetje Termit, kuje na račun uničevanja okolja in zdravja ljudi. Poslovni podatki Termita, ki niso skrivnost, dokazujejo, da je večino dobička podjetje ustvarilo z omogočanjem zakopavanja nevarnih strupenih snovi in ne s svojo osnovno dejavnostjo.

3. Tudi če bi podjetje Termit takoj nehalo poslovati, ne bi v Moravški dolini bilo nobene socialne bombe. Najprej, gre povečini za zdravju škodljiva delovna mesta: večino zaposlenih tvorijo ljudje iz balkanskih držav, ki so še pripravljeni tvegati svoje zdravje za nizke plače. Med zaposlenimi je le še manjšina ljudi, ki živijo v Moravški dolini, vse te pa bi – če bi bilo potrebno – doizobrazili in jim zagotovili nova delovna mesta. V prihodnjih letih se bo v Občini Moravče odprlo veliko število novih zelenih delovnih mest.

4. Podjetje Termit znova manipulira s statističnimi podatki. Res je, da je Občina Moravče glede števila rakov v slovenskem povprečju. Temu je tako zato, ker je občina zaradi visoke rodnosti in priseljevanja ena najmlajših v Sloveniji, v mladi populaciji pa je raka najmanj. Visoke številke raka pa so dosežene v pasu okrog področja dejavnosti Termita. To dokazuje tudi spisek 34 rakov v vasi Zalog pri Moravčah s 150 prebivalci, ki se nahaja v tem pasu. Ta spisek so pripravili zaskrbljeni prebivalci sami in od svojega župana zahtevali ukrepanje. Idejo, da se kot župan promoviram z rakom, lahko dobi samo moralno sprevrženo vodstvo podjetja Termit.

Prav je, da vsa slovenska javnost vidi, kaj vse počenja umazani kapital, da bi na račun državljank in državljanov Slovenije zaščitil svoj krvavi dobiček. Uprimo se temu kapitalu, ki uničuje zeleno Slovenijo. Najvišjim predstavnikom slovenske države, ki mižijo na obe očesi, povejmo, da imamo neodgovornega okoljskega kriminala dovolj. Zahtevajmo sanacije odprtih ran slovenske dežele, terjajmo odvzem lahkotno podarjenih okoljevarstvenih dovoljenj. Hočemo čisto in zdravo okolje, v katerem bomo mi in prihodnji rodovi lahko živeli. Država naj končno začne ukrepati v skladu z zeleno paradigmo in standardi EU, zato smo jo pred tremi desetletji tudi ustvarili.

dr. Milan Balažic
Ž U P A N

 

Tagi