Nacionalni teden prostovoljstva

Povabilo k sodelovanju

Letošnji Nacionalni teden prostovoljstva poteka med 23. in 29. majem. Teden je namenjen ozaveščanju najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva.

Pomladno praznovanje prostovoljstva na Slovenski filantropiji organizirajo že vse od leta 2000, zato ima že obsežno in raznoliko zgodovino. Prvič smo tako praznovali mednarodni dan mladih prostovoljcev, 15. aprila 2000; na stojnicah se je predstavilo 15 organizacij, ki se posvečajo prostovoljnemu delu mladih, potekale so tudi delavnice. Že naslednje leto je dogodek v Festival prostovoljstva, na katerem se je na Čopovi ulici v Ljubljani predstavilo 20 organizacij. Leta 2005 se je Festival razširil tako časovno kot prostorsko – dogodki po celotni Sloveniji so navadno potekali v okviru enega tedna. Na osrednjem dogodku v Ljubljani so podeljevali tudi različne nagrade najbolj zaslužnim v prostovoljstvu. Skozi leta se je število sodelujočih organizacij, vsebin in podeljenih nagrad tako povečalo, da so leta 2015 to praznovanje prvič priredili pod imenom Nacionalni teden prostovoljstva, v okviru katerega Slovenska filantropija organizira dva osrednja dogodka.

Veseli dan prostovoljstva je osrednji dogodek Nacionalnega tedna prostovoljstva, kjer v središču Ljubljane na stojnicah in z raznolikimi animacijami širši javnosti predstavijo številne prostovoljske organizacije iz cele Slovenije, proslavijo svoje delo in se skupaj poveselijo. Obiskovalci lahko spoznajo okoli 100 prostovoljskih organizacij, preizkusijo svoje spretnosti v različnih igrah in se na stojnicah poučijo o tem, kaj vse počnejo prostovoljci po Sloveniji. Dogodek tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana.

Prostovoljci v Knjižnici Domžale so neprecenljiva pomoč pri našem delu. Opravljajo različna dela, ki bogatijo program in dejavnost knjižnice. 

Sodelujejo pri bralnih akcijah:

  • dostava gradiva na dom uporabnikom starejšim od 65 let, invalidom in bolnim,
  • pomoč pri predstavitvi in izposoji igrač,
  • pomoč pri pripravi materiala za različne delavnice in izvedbi le teh,
  • pomoč pri urejanju in pripravi gradiva za izposojo (bralni paketi …),
  • pomoč pri pripravi in izvedbi digitalnih vsebin,
  • moderiranje bralnih klubov.

Ob Nacionalnem tednu prostovoljstva vabimo k sodelovanju nove prostovoljce. Pridružite se nam, če vas zanima vodenje/moderiranje bralnih klubov ali branje odlomkov iz knjig ter branje poezije.

Če bi se nam radi pridružili kot prostovoljec, pokličite (01 724 12 04) ali nam pišite (info@dom.sik.si).

Knjižnica Domžale

 

Tagi