Na srečanju s krajevnimi skupnostmi o pripombah in predlogih glede sanacije po poplavah in načrtovanih protipoplavnih ukrepih

Ob začetku mandata je vodstvo Občine Domžale povabilo krajevne skupnosti k aktivnemu sodelovanju, napovedali so redna srečanja s predsedniki Svetov Krajevnih skupnosti v občini. Prvo srečanje je potekalo v februarju, drugo maja in tretje septembra 2023. Po avgustovski ujmi, ki je prizadela občino, je županja Občine Domžale mag. Renata Kosec podala pobudo, da krajevne skupnosti določijo svoje predstavnike za obveščanje o aktivnostih po poplavah. Predstavniki bodo občanke in občane obveščali o sanaciji in protipoplavnih ukrepih na območju njihove krajevne skupnosti, po drugi strani pa bodo Občino obveščali o pobudah in potrebah z njihovega območja.

Septembrsko srečanje s predstavniki Svetov Krajevnih skupnosti in omejenimi predstavniki je potekalo v torek, 26. septembra 2023, na Občini Domžale. V uvodu je županja mag. Renata Kosec nagovorila prisotne: »Zavedamo se, da bo sanacija po avgustovski ujmi dolgotrajna, zato je pomembno, da smo vsi povezani in da sodelujemo, tako na občinski ravni kot tudi širše. Na Občini pričakujemo vaše pripombe in predloge v zvezi z urejanjem porečja Kamniške Bistrice. Do prejetih pripomb in predlogov se bomo opredelili in kar bo v naši pristojnosti, bomo poskušali realizirati v najkrajšem času, druge zadeve pa bomo zbrali in jih posredovali v nadaljnjo obravnavano pristojnim državnim institucijam.«

Prvo srečanje s krajevnimi skupnostmi je potekalo februarja letos. Na srečanju je novo vodstvo Občine povabilo krajevne skupnosti, da si skupaj prizadevajo za realizacijo projektov v krajevnih skupnosti oziroma v občini in da se vzajemno obveščajo o predlogih občank in občanov. Na povabilo se je v prvi polovici leta odzvala približna polovica krajevnih skupnosti, katerih predstavniki so začeli aktivno sodelovati s podžupanom Občine Domžale Borutom Ernestlom, ki je na Občini prevzel področje sodelovanja s krajevnimi skupnostmi.

Naslednje srečanje s krajevnimi skupnostmi je potekalo v maju 2023, ko so bili predstavniki krajevnih skupnosti seznanjeni s spremembo projekta za zagotavljanje potrebnih prostorov za delovanje Zdravstvenega doma Domžale. Podžupan je ob srečanju povedal: »Tudi v vmesnem obdobju smo predsednike Svetov krajevnih skupnosti oz. njihove predstavnike redno vključevali v načrtovanje ali izvedbo projektov na njihovem območju.« Poudaril je, da so zainteresirani sodelovali tudi pri seznanitvi z večjimi investicijami, kot na primer aprila na predstavitvi načrtovane gradnje večstanovanjskih objektov v predelu Mačkovcev.

V septembru so bili na srečanje poleg predsednikov Svetov Krajevnih skupnosti povabljeni tudi predstavniki krajevnih skupnosti za obveščanje o poplavah. Mag. Renata Kosec jih je nagovorila: »Intervencijska dela na porečju Kamniške Bistrice potekajo, ustanavljamo tudi medobčinsko tehnično pisarno, ki bo skrbela za usklajeno načrtovanje in izvedbo protipoplavnih ukrepov na celotnem območju porečja Kamniške Bistrice.« Županja jih je seznanila tudi z različnimi oblikami pomoči, kot tudi s predlagano Občinsko pomočjo, o kateri bodo na predlog županje odločali svetnice in svetniki na četrtkovi seji Občinskega sveta, 28. 9. 2023. Na srečanju je bilo tudi dogovorjeno, da se vsa vprašanja, pripombe in pobude v zvezi z urejanjem vodotokov posredujejo vodstvu Občine, ki bo zagotovilo tudi povratne informacije. Srečanje se je zaključilo z dogovorom, da se kmalu ponovno sestanejo.

Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale

 

Tagi