Moravški župan v Podstrani odkril spominsko ploščo Prešernovemu prijatelju Antonu Olibanu

V petek, 10. junija 2022, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic v Podstrani odkril spominsko ploščo Antonu Olibanu, upornemu kaplanu, narodnemu buditelju, slovenskemu rodoljubu in velikemu Prešernovemu prijatelju.

V vasi Podstran je bil rojen leta 1824, kjer je njegova dninarska družina živela v Flipovi kajži. Mladi Anton se zaradi materine želje, da postane župnik, preseli v Kamnik, kjer konča osnovno šolo. S pomočjo štipendije uspešno zaključi gimnazijo in Licej v Ljubljani. V bogoslovje je sprejet na Koroškem v Celovcu, kjer ustanovi »Slovensko društvo«. Spadal je v skupino najbolj gorečih in odločnih Slovencev, ki glasno zahtevajo slovenske pravice. Ker je zaradi tega delovanja izključen iz bogoslovja, poučuje otroke koroškega plemstva. V tem se tako izkaže, da je sprejet nazaj na študij. Zatem postane kaplan pri Sv. Kancijanu v Junski dolini. Tu piše rodoljubne pesmi, ki so polne zanosa in veličine nad slovenstvom. Župan je v svojem nagovoru podčrtal, da sta s Prešernom postala velika prijatelja. Prešeren mu je redno pošiljal svoje pesmi v pregled, kritiko in lekturo. Čeprav je deloval na Koroškem, ni pozabil na rodno Moravško dolino in je ob hudi toči za Moravčane zbral veliko pomoči.

Odkritja spominske plošče so se udeležili tudi varuh pravic občanov Stanislav Ravnikar in nekateri občinski svetniki. Po zaključku uradnega dela je sledilo prijetno druženje s krajani Podstrani.

Petra Petravič; Foto: Občina Moravče

 

Tagi