Koncert učencev orgel in petja GŠ Domžale v župniji Moravče

Na slovesen praznični dan Srca Jezusovega, ki se obhaja osem dni po prazniku Svetega Rešnjega telesa in Rešnje krvi, so v cerkvi svetega Martina v Moravčah zadonele orgle in zapeli glasovi. V času, ko že diši po počitnicah, so se še zadnjič v šolskem letu 2023/2024 predstavili učenci orgel in petja iz GŠ Domžale. Obenem so bili njihovi nastopi tudi generalka za prestop v višji razred, in po navdušenju obeh profesoric sodeč, gredo vsi eno stopnjo naprej. Vsi ne, saj je Klara s tem nastopom zaključila šolanje v GŠ Domžale.

Kot prvi je na orgle zaigral Florjan Oto in sicer Michelov Mali preludij, Pensildovo Meditacijo Martyrom in Rickov Andante. Eva nam je zaigrala Bachov Mali preludij v G-molu in Andréjev Divertissement v C-duru. Arcadeltejevo Ave Maria nam je zapela Tjaša ob spremljavi Gregorja na orgle. Jošt je zaigral Krebsov Postludium v D-molu, kjer se na veliko uporabljajo stopalke. Še enkrat nam je zaigral Gregor in to Divertissement od Vierneja. Benjamin in Rok sta nam zapela Mozartov Ave verum corpus ob spremljavi Klare na orgle. Ker je Klara zaključila šolanje, je na koncu zaigrala še Couperinov Tierce en Taille in Lammensove Fanfare, da so se orgle slišale v vsej svoji mogočnosti.

Ob tem velja zapisati, da so učenci zaigrali na Jenkovih orglah, ki so jih v cerkev postavili pred 60 leti in so pnevmatske. Nenapisano pravilo pravi, da pnevmatske orgle zdržijo le nekaj desetletij, zato verjetno v Moravčah že razmišljajo o novih. Slednje bo v kratkem dobila župnija Mengeš in mogoče bo naslednji nastop učencev orgel GŠ Domžale ravno tam.

In kakšen je bil zaključek tokratnega koncerta? Vesel, ker je le še eno ali dve srečanji s profesoricama in potem počitnice, obenem pa žalosten za nekoga, ki se od šolanja poslavlja. Kakor je dejala profesorica Veronika, si takih učenk želiš – ki znajo priti, narediti, se pravi odigrati, kar je treba, in prenašati tudi muhe profesorice. Profesorica se je zahvalila Klari za vsa skupna leta in tudi Klara ji ni ostala dolžna. Mislimo, da se je stkalo lepo prijateljstvo, ki bo trajalo večno.

Na vrtu za župniščem je zbrane čakalo še presenečenje v obliki pogostitve, župnik Kancijan pa je za vsakega nastopajočega pripravil priložnostno darilo. Lepa gesta vredna posnemanja.

Avtor: DJD, Foto: DJD

Tagi