Informacije o odnosu javnosti do aktualnih vprašanj v občini Domžale

V mesecu februarju je na pobudo Občine Domžale podjetje Ninamedia d.o.o. izvedlo anketo, s katero je Občina pridobila informacije o odnosu javnosti do aktualnih vprašanj. V raziskavi je sodelovalo približno 500 polnoletnih anketirancev iz gospodinjstev na območju domžalske občine, naključno izbranih iz univerzalnega telefonskega imenika. Telefonski vzorec je bil pri mlajših anketirancih dopolnjen s spletnim vzorcem.

Med anketiranimi je bila polovica žensk in polovica moških. Največ anketirancev je bilo starejših od 45 let (61,4%). Po izobrazbi je imela večinakončano najmanj srednjo šolo oziroma gimnazijo ali višjo izobrazbo (65,7%), manj kot polovica anketirancev pa je iz središča Domžal (43,8%).

Zadovoljstvo občank in občanov. Na vprašanje, s čim so najbolj zadovoljni v občini, največ anketirancev navaja pešpot ob Kamniški Bistrici ter novo parkirno ureditev, ki pa je največkrat omenjena tudi kot projekt, s katerim so anketiranci najmanj zadovoljni, poleg prometa. Največ anketirancev je navedlo nov parkirni režim kot projekt, ki ga najbolj povezujejo z županjo.

Stik z županjo. Na vprašanja v zvezi z dostopnostjo županje, ki je uvedla v ta namen nove možnosti povezovanja z občankami in občani, več kot polovica anketirancev izbere kot najpomembnejše možnosti  »Vprašaj županjo« – osebne pogovore županje z občani, sledijo srečanja županje ob njeni udeležbi na dogodkih ter njeno sodelovanje s krajani prek predstavnikov Krajevnih skupnosti.

Vrednote občinske uprave. Kot najpomembnejše vrednote pri delu občinske uprave so anketiranci navedli poštenost, nato transparentnost in posluh za občane.

Projekt širitve zdravstvena doma. Glede morebitne selitve zdravstvenega doma izven centra Domžal je kot dobro plate tega največ anketirancev navedlo boljšo dostopnosti, boljše delovne pogoje in novo stavbo ter brezplačno parkiranje. Po drugi strani pa je največ anketirancev slabšo dostopnosti navedlo kot glavni razlog proti selitvi doma iz centra Domžal.

Novi parkirni režim. Več kot polovica anketiranih (57,2%) podpira novi parkirni režim, od tega je uvedbo novega sistema že prej podpirala skoraj polovica anketirancev (45,2%), drugi pa jo podpirajo sedaj, ker je na voljo več parkirnih mest kot pred uvedbo, možno je kratkotrajno parkiranje in cena ugodna. Tisti, ki uvedbe novega režima niso podpirali pred uvedbo, niti je ne podpirajo po uvedbi, menijo, da bi morala biti parkirna mesta brezplačna. Se pa anketiranci v največji meri strinjajo s trditvijo, da je sedaj v centru Domžal na voljo več praznih parkirnih mest ter podpirajo brezpapirno parkiranje na makadamskem parkirišču.

Varnost v cestnem prometu. Več kot polovica anketirancev (60%) podpira uvedbo označevanja varnih šolskih poti ter talnih oznak v bližini vrtcev, šol in kolesarskih stez, tudi postavitev posebnih informativnih tabel, ki prikazujejo hitrost. Manj zaželeni sta postavitev radarjev in ležeči policaji.

Ureditev centra Domžal. Občina bo v letu 2024 izvedla javni natečaj za ureditev centra Domžal na območju makadamskega parkirišča ob tržnem prostoru. Anketiranci so odgovarjali, kako aktivno se bodo vključili v proces snovanja novega izgleda centra občine Domžale. Malo manj kot polovica (41,8 %) anketiranih bo v procesu snovanja novega izgleda Domžal postopke spremljala, vendar se ne bodo vključevali, ker zaupajo strokovnjakom, dobra četrtina pa bo spremljala objave na spletni strani in drugih medijih ter podala svoje mnenje (28,5 %).

Urejenost okolice. Skoraj polovica vprašanih prebivalcev Domžal ocenjuje urejenost okolice v Domžalah kot urejeno oz. zelo urejeno (48,2 %), kot slabše ali neurejeno pa jo ocenjuje 16,7 % anketiranih.

Osebna varnost. Dve tretjini vprašanih prebivalcev se v domžalski občini počutijo varno oziroma popolnoma varno (65,1 %), desetina pa se ne (9,2 %).

Poplave 2023. Večina vprašanih (92,8 %) v lanskih avgustovskih poplavah ni bila materialno prizadeta. Poplave so prizadele 7 % vprašanih. Polovica vprašanih meni, da se je Občina Domžale ustrezno odzvala in sprejela primerne intervencijske ukrepe po poplavah. Nasprotnega mnenja je petina anketiranih (19,9 %), ki predvsem ocenjuje, da se Občina ni dovolj hitro odzvala.

Večina vprašanih (71,9 %) ni vedela, da so Domžale edina slovenska občina, ki je prizadetim občankam in občanom v avgustovskih poplavah namenila finančno pomoč iz občinskih proračunskih sredstev, podpira pa ta ukrep večina vprašanih (86,9 %).

Informiranje javnosti. Glede medijev se največ anketirancev dnevno informira o dogajanju v občini Domžale prek televizije (41,4 %), dnevnih časopisov (31,9 %) in radia (29,9 %), na mesečni ravni je najbolj aktualno lokalno glasilo Slamnik. Občina Domžale naj bi po mnenju slabe petine anketiranih lahko okrepila informiranje o dogajanju in občinskem delu v časopisu Slamnik in na lokalnem portalu Domzalec.si.

Dobra četrtina vprašanih je zadovoljna z zastopanostjo njihovega lokalnega okolja v Slamniku, nezadovoljnih je približno petina anketirancev. Dobra polovica vprašanih ocenjuje, da so v glasilu Slamnik nepogrešljivi prispevki: pregled lokalnega dogajanja (57,4 %), lokalne teme (52,2 %) ter informacije Občine Domžale (44,8 %).

Vir: Občina Domžale

Karin Božič Zupančič; Foto: Iztok Končina

 

Tagi